Deras sommarjobb: Att dansa mot fördomar

Nu sätts tusentals Göteborgsungdomar i arbete. Under sommaren ska de göra allt från att spela in podd till att snickra och städa badstränder – och dansa för ett samhälle fritt från fördomar.

ANNONS
|

När musiken trummar igång lyfter Junior Acevedo Govea högtalaren över huvudet. Några snabba steg, en spark och en snurr. Hans jobbkompisar Olivia Hofsten, Josefine Johansson, Vide Landqvist, Oskar Bucaro Stenman och Elias Kihlberg har stenkoll på koreografin. Tillsammans bildar ungdomarna arbetsgruppen Can't stop Hisingen, och dansen de är i full färd med att utföra är en del av sommarjobbet som unga ferieentreprenörer. Under två veckors tid har de dansat, filmat och redigerat en musikvideo som ska visa glädje och ett enat Hisingen. På torsdag är det premiärdags då filmen läggs upp på YouTube.

– Vi ska försöka sprida den så mycket vi kan på sociala medier, så att så många som möjligt fårse den. På så sätt vill vi få bort de fördomar som finns om Hisingen, berättar Olivia Hofsten.

ANNONS

"Frågar om det inte är läskigt att bo där"

De sex ungdomarna bor alla på Hisingen och upplever att det finns mycket förutfattade meningar.

– Säger man att man kommer från Hisingen säger folk "Oj, vågar du ens gå ut?", säger Oskar Bucaro Stenman och får medhåll av Josefine Johansson.

– De frågar om det inte är läskigt att bo där och att till exempel gå hem från träningen, säger hon.

Den största utmaningen har varit att få folk att delta, berättar ungdomarna. Men när de har berättat att syftet med musikvideon är att belysa och bekämpa fördomar har människor ställt upp. Personal från Volvo i Torslanda, två fotbollslag från IK Zenit och en brandkår har varit med och dansat. Och så privatpersoner som de har stoppat på gatan.

– Hela videon handlar om att sprida glädje, så det har varit jättekul att producera den, säger Josefine Johansson.

Sommarjobb som ska skapa positiv förändring

Dansgruppen Can't stop Hisingen är en del av satsningen Ferieentreprenörerna, som Göteborgs stad driver i samverkan med den ideella organisationen Ung Handlingskraft. Julia Hult är verksamhetsledare för organisationen som arbetar med att skapa positiv förändring med hjälp av ungas drivkraft.

– Göteborgs stad har valt att satsa pengar på att unga ska få lära sig entreprenöriellt lärande som sommarjobb. Tanken är att de ska göra olika projekt som skapar positiv förändring i samhället, säger hon.

ANNONS

Ungdomarna är själva ansvariga för allt från idéarbete och genomförande till marknadsföring och slutprodukt. Utöver Can't stop Hisingen driver totalt 170 unga entreprenörer under sommaren bland annat fotoprojektet Humans of Hisingen och podden Ungt snack, och under Kulturkalaset ska de slå norra Europas rekord i handhållning. Ett annorlunda sommarjobb, med andra ord.

– Förra sommaren städade jag ett kulturhus liksom, så det här är mycket roligare. Det är ett väldigt självständigt jobb och ett bra sätt att lära sig att ta eget ansvar, säger Oskar Bucaro Stenman.

Jobbar normbrytande

Ett ökat samarbete med det civila samhället och olika organisationer har i år skapat extra mångfald bland sommarjobben.

– Det är väldigt mycket olika jobb. Förvaltningar och bolag, allt från att plocka skräp i Slottsskogen till att jobba på förskola eller äldreboende, säger Therese Rasmusson, projektsamordnare för feriejobb på Göteborgs stads arbetsmarknadsenhet.

Tanken med sommarjobben är att de ska hjälpa unga människor att få en inblick i arbetslivet, få erfarenhet och skapa en meningsfull vardag. Ett uttalat mål för vissa stadsdelar är dessutom att jobben ska verka förebyggande mot drogmissbruk, ohälsa och arbetslöshet och bidra till en mer jämlik stad. Therese Rasmusson berättar att man försöker tänka normbrytande och jobba aktivt för ökad jämlikhet.

ANNONS

– Vi försöker till exempel att matcha unga tjejer mot jobb inom mansdominerade yrken och killar till kvinnodominerade. Det kan handla om att killar matchas till förskola och vård, och tjejer får jobb inom markskötsel och vaktmästeri, säger hon.

Många blir utan sommarjobb

Runt 1 000 ungdomar från grundskolan och drygt 1 400 från gymnasiet har i år fått feriearbete. 1 200 av de från gymnasiet som sökte feriejobb har ännu inte erbjudits något, trots regeringens nya satsning på 105 miljoner kronor till sommarjobb. Att beskedet om pengarna inte kom förrän i maj ställde till det för samordnarna, något som GP berättat om tidigare.

– Hade vi vetat om satsningen i december hade vi haft en ärlig chans att hitta fler arbetsplatser. Det är jätteroligt att man vill satsa, men det kom för sent. Vi jobbar som små djur för att pressa fram några platser extra nu, säger Therese Rasmusson.

Johan Westergren, projektledare för kultursommarjobb på Kulturförvaltningen, berättar att man lyckats skaka fram några extra feriejobb tack vare nysatsningen.

– Vi har egentligen 85 platser men lyckades få fram 25 platser till för några veckor sedan. Inom kultur är det lätt att få tag på handledare och konstnärliga coacher. Det är ett jobb många vill göra. Vi har också haft många sökande vilket vi tycker är väldigt kul, säger han.

ANNONS

Kulturjobb som ska visas upp i stan

Kultursommarjobben skiljer sig åt från de övriga feriearbetena i och med att de inte lottas fram. I stället får spekulanter skicka in en YouTube-video och få platsen utifrån sin egen kompetens. Under en veckas tid har drygt hundra ungdomar övat på olika projekt inom musik, teater och konst. Dessa kommer att visas upp på olika platser i staden under de kommande två veckorna. Cirkus på Drottningtorget, barnmusikal i Slottsskogen och konstutställning i Brunnsparken blir några av feriearbetarnas slutprodukter.

– Det är ett enkelt sätt att skapa en intressant stadsmiljö och möten mellan ungdomar från olika stadsdelar. Det gynnar staden som helhet, menarJohan Westergren.

I många fall är feriejobbet ungdomars första kontakt med arbetslivet, och något som kan stärka både självkänslan och självförtroendet.

– Jag har utvecklats jättemycket som person. Nu vågar jag prata med nya människor, till exempel. Det kommer jag nog ha med mig hela livet, säger Olivia Hofsten.

ANNONS