Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Axel von Sydow och Henrik Jakobsson, som båda står för konceptutveckling och design, samt programmeraren Stefan Möller, 41, har alla erfarenheter från Göteborgs startup-scen. De säger att Göteborgs digitala bolag ibland kommer i skymundan jämfört med sina motsvarigheter i Stockholm. 
Axel von Sydow och Henrik Jakobsson, som båda står för konceptutveckling och design, samt programmeraren Stefan Möller, 41, har alla erfarenheter från Göteborgs startup-scen. De säger att Göteborgs digitala bolag ibland kommer i skymundan jämfört med sina motsvarigheter i Stockholm. 

Deras sajt tar fram billigaste Stockholmsresan

Varje dag reser 4 000 personer mellan Stockholm och Göteborg med antingen buss, tåg eller flyg. För att resenärer ska hitta den billigaste resan har tre göteborgsvänner utvecklat en ny jämförelsesajt.

– Jag reser själv mycket mellan städerna och har länge upplevt hur tidskrävande det är att söka igenom olika sajter för att hitta den billigaste resan. Vi kom därför på idén att samla alla prisförslag i en tjänst, säger Axel von Sydow, 31, en av tre grundare till sajten Stockholmgoteborg.nu. 

Personer som besöker sidan möts av ett sökfält där man specificerar resedatum och datumet för en eventuell returresa. Tjänsten tar då fram avgångarna för totalt sju bolag.

De olika tågbolagen är SJ, MTR Express och Blå Tåget.

För den som hellre flyger så visas priserna för SAS, Norwegian och Flygbra. Även priserna för bussbolaget Swebus tas fram. 

– Det är relevant att jämföra tåg med flyg då den totala restiden, om du inkluderar resan till och från flygplatserna, är ungefär densamma för båda resesätten, säger Henrik Jakobsson, 31, som ansvar för konceptutveckling och design. 
 

Flest väljer tåget 

Tåget är det reseslag som flest väljer för sträckan Stockholm-Göteborg. Enligt myndigheten Trafikanalys görs det cirka 2 816 tågresor på sträckan varje dag. Samtidigt är det 1 038 som väljer flyget medan 82 personer tar bussen. 

Enligt Henrik Jakobsson är det inget av bolagen eller reseslagen som är konsekvent billigare än de andra. Dessutom handlar inte allt om priset utan de olika bolagen fyller olika funktioner, berättar han. 

– Alla har sina styrkor och sin nisch. SJ har exempelvis många avgångar medan MTR har väldigt moderna tåg och är punktligast. För den som hellre landar i Bromma, snarare än på Arlanda, kan Flygbra vara det bästa flygalternativet. Dessutom kan vissa bolag ha specifika rabatter för exempelvis ungdomar, säger han.
 

Över 10 000 unika besökare efter två veckor

Idén till sajten uppkom redan för ett år sedan, med det är under sommaren som de har utvecklat hemsidan.

Lanseringen av sajten skedd i början av augusti och under de två inledande veckorna hade sidan mer än 10 000  unika besökare.

– Hittills har vi fått respons från exempelvis studenter som letar efter den billigaste biljetten eller affärsresenärer som vill komma fram på ett speciellt klockslag, säger Henrik Jakobsson.

I framtiden kan det bli aktuellt med en liknande sajt för resor till exempelvis Malmö, berättar Henrik Jakobsson.

Men den närmaste tiden är allt fokus på att göra en större digital lansering av stockholmgoteborg.nu. 

– Både bekanta och folk som vi inte känner hör av sig dagligen för att berätta att de har använt sajten och att de ska sprida den vidare, säger Axel von Sydow.
 

Mest läst