Den giftiga svampen förstörde livet för Marcus

ANNONS
|

Historien började när Marcus tillsammans med en vän skulle gå ut och plocka svamp till lunch. Ingen av de två hade någon direkt kunskap om svamp.

- Men kantareller är ju lätta att känna igen. Vi hittade några, en Karljohansvamp och sen några till som vi tyckte såg ut som trattkantareller, säger han.

Svamparna som de trodde var trattkantareller var i verkligheten giftig spindelskivling. Marcus och hans vän gjorde en god svampstuvning och tänkte inte mer på saken.

Läs mer:2 000 samtal om svampförgiftning

Läs också: Så får du koll i svampskogen

Två dagar senare började Marcus känna av en träningsvärksliknande känsla i benen. Dag för dag spred sig sedan värken vidare till övriga delar av kroppen. Marcus trodde han dragit på sig en förkylning eller infektion.

ANNONS

- Men det blev värre och värre. Efter sex dagar var jag så stel att jag knappt kunde röra mig, berättar han.

På den sjätte dagen ringde Kungälvs sjukhus. Hans vän hade då kommit in med njursvikt och Marcus beordrades att komma in så snart som möjligt.

Personalen tog blodprover på honom och han fick sitta ned och vänta. Ett normalt njurvärde, där man mäter mängden kreatinin, ska hos en man ligga på mellan 50 och 100. Marcus hade 1 200.

- De frågade efter numret till en anhörig och jag gav mammas nummer. Jag trodde hon skulle komma och säga farväl, säger han i dag.

Marcus fick ligga 16 timmar på intensiven. Sedan flyttades han till Sahlgrenska där han låg inlagd i drygt tre veckor i förhoppning om att man skulle kunna rädda njurarna. Men utan framgång.

Numer går han på dialys på Sahlgrenska tre gånger i veckan, fyra och en halv timme per gång.

- Mitt liv är ett rent helvete rent ut sagt. Jag har vissa bra dagar, då kan jag göra lite grann. Men de flesta dagarna är skit och man orkar inte göra någonting, berättar han.

- Det är det sociala som är skitjobbigt. Jag önskar inte min värsta fiende det här.

ANNONS

Marcus Backman vill nu varna andra som ska ut och plocka svamp i skogarna.

- De som inte har kunskaparna är det inte värt att plocka, utan köp svamparna i stället. Det är så svårt att upptäcka symptomen, njurarna kan vara förstörda även om man åker in till sjukhus tidigt, säger han.

- Hade folk vetat vad som väntade dem om de gjorde samma misstag som mig tror jag folk hade varit mycket försiktigare. Jag hade aldrig någonsin kunnat drömma om att det fanns något så giftigt i skogarna.

Trots att svamparna förstörde hans njurar har han svampstuvningen att tacka för att han är i livet. Ett år före den ödesdigra svampstuvningen hade han börjat känna sig trött och varit hos läkare flera gånger utan att hitta en lösning. När han blev inlagd efter att njurarna blivit utslagna hittade läkarna orsaken till hans trötthet. Ett medfött hjärtfel.

- Hade jag inte blivit njursjuk hade de inte hittat hjärtfelet och då hade jag nog inte suttit här i dag. Hjärtat var nere på 20 procent, säger han.

Hjärtfelet är orsaken till att Marcus inte kunnat genomgå en njurtransplantation, där väntetiden normalt är mellan två till tre år. Hans hjärta behövde bli starkare innan man kunde operera på honom. Något det nu är. Snart ska han till tandläkaren och dra ut en tand, det är sista steget innan han är redo för en transplantation.

ANNONS

- Jag räknar med att vara frisk till kanske nästa sommar, säger Marcus.

Vad ser du fram emot mest med att bli frisk?

- Det är så mycket som jag har att ta igen och göra. Det är mina barn, jobbet på Volvo. Den dagen jag står, från när vi börjar till vi slutar med mina arbetskompisar och sliter och bygger bilar. Då känner jag att jag fått tillbaka mitt liv. Innan dess så kommer man känna sig sjuk.

- Sen ska jag vara den pappa jag vill vara. Barnen har klarat detta väldigt bra men de ska få se att det finns mer att hämta.

Läs också: TV: Skilj giftsvampen från delikatesserna

Hör av dig! Har du råkat plocka giftig svamp eller rent av blivit förgiftad? Berätta för oss - mejla till webbred@gp.se

ANNONS