Demonstration för miljön

ANNONS
|

Rytmiska trummor från gruppen Kiriaka fick demonstrationståget att långsamt gå i takt från Gustaf Adolfs torg upp till Götaplatsen. Demonstranterna gick bland annat bakom parollerna 100 procent förnyelsebar stad, Naturen är ingen handelsvara och Rädda Arktis.

Flera olika organisationer fanns med bakom arrangemanget, bland andra Färnebo folkhögskola, Greenpeace, Jordens vänner, Studiefrämjandet, Latinamerikagrupperna, Nordbruk och Klimataktion.

Anna Svalin ville som ganska ny medlem i Greenpeace vara med:

-Det är viktigt att finnas med på alla fronter. Särskilt nu när Greenpeace i sommar drar igång med aktionen Rädda Arktis mot Shells planer på att borra, tyckte Anna Svalin.

Anna Sjövall var inne på samma linje:

ANNONS

-Borrningarna är inte bra. Det är ett väldigt riskabelt område. Om det skulle ske en olycka är det omöjligt att sanera. Det är bara isfritt tre månader om sommaren i Arktis. På sikt måste vi skydda hela Arktis för att det är så klimatkänsligt, sade Anna Sjövall, utklädd till sol.

Flera av de demonstrerade var draperade i blommor eller hade klätt ut sig i gult och blått och vitt. Gult stod för solvärme, blått för rent vatten och de vita skyddsdräkterna var en protest mot kärnkraft.

Världsmiljödagen instiftades 1972 efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Den firas alltid 5 juni och efter demonstrationen firades dagen på Bio Roy med en filmfestival.

ANNONS