Demonstranter från Göteborg gripna

ANNONS
|

I helgen har tusentals aktivister från hela Europa samlats i Frankfurt för att protestera mot bankerna och hur finanskrisen slår mot de allra fattigaste. Aktionen kallas "blockupera Frankfurt" och pågår i flera dagar.

Hölls kvar i fyra timmar

Men polisen har på olika sätt försökt att förhindra aktionerna och grep under gårdagen enligt egna uppgifter hundratals personer.

- Vi gick på gatan vid åtta-tiden i går morse när vi greps av polisen. Först efter nio timmar släpptes vi, berättar Hanna Järnemar. Gripandet var helt godtyckligt och skedde helt oprovocerat. Det fanns ingen brottmisstanke utan polisen menade enbart att vi befunnit oss på fel plats.

ANNONS

Redan på väg mot Frankfurt, i torsdags, greps man av polis och hölls kvar i fyra timmar. Misstanken då gällde att man skulle delta i en demonstration.

Europas finansiella centrum

Att Frankfurt är samlingsplatsen för aktivisterna beror på att staden är Europas finansiella centrum, där bland annat Europeiska centralbanken har sitt säte.

- Under gårdagen gjorde polisen allt för stoppa alla protester, man förbjöd folk från att röra sig i staden och blockerade området runt stadens finansiella centrum, berättar Hanna Järnemar.

Men trots polisens försök att sätta stopp för alla aktiviteter kommer en demonstration att genomföras senare i dag.

- De beslut som polisen tagit har i efterhand ogiltigförklarats i domstol, eftersom de inte haft någon laglig grund, säger Hanna Järnemar.

ANNONS