Dement tog strypgrepp på annan dement

En demenssjuk slog och tog strypgrepp på en annan dement på ett boende i Göteborg. Först fem dagar efter händelsen fick anhöriga veta vad som skett.Nu riktas kritik mot boendet.

ANNONS
|

Det var i höstas som en av de boende blev attackerade av en annan boende i dagrummet. Den ene slog och tog strypgrepp på den andre, och enligt anmälan ska den misshandlade ha fått stora blåmärken. Blåmärken som fanns kvar då anhöriga kom på besök efter att de fem dagar efter händelsen fått veta vad som skett.

Anhöriga anmälde boendet, kritiska till att det dröjde så länge innan de fick vetskap om händelsen. De uttryckte även oro för att det ska hända igen, då man vet att boende lämnas ensamma i dagrummet utan tillsyn, skrev man i anmälan.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar nu att det förekommit brister på boendet. Det gäller bemanningen, dokumentation och kvalitetsarbetet.

ANNONS

Vid händelsen i höstas agerade personalen rätt, menar IVO, men bristerna var att närmaste chef inte informerades direkt, och att denne i sin tur inte agerat rätt när det gäller uppföljning av händelsen med boende och andra berörda.

Sedan händelsen arbetar fler personer på boendet, och man arbetar även mer med dokumentation, enligt IVO.

– Vi dröjde för länge med att meddela de anhöriga, de borde ha fått reda på det tidigare, säger en av cheferna på boendet.

Hon berättar att händelsen skedde på en helg då enhetschefen inte är i tjänst, och att då ska en sjuksköterska kontaktas i stället. Enhetschefen ska ha blivit informerad om händelsen på tisdagen.

– Då hade vi ett samtal med anhöriga och en månad efter det hade vi ett återkopplingssamtal. Vi har även vidtagit en rad åtgärder förutom mer personal. Bland annat har vi haft arbetsplatsträffar och gått genom hot- och våldsplanen på nytt, samt sett över dokumentation. Vi har sett över helhetssituationen, sammanfattar hon.

IVO kommer nu att följa upp hur man jobbar vidare för att förhindra hot och våld i verksamheten.

ANNONS