De tågar för att hedra Kristallnattens offer

400 judar dödades eller tvingades begå självmord, tiotusentals fördes till koncentrationsläger, hundratals synagogor brändes ner och mer än 7 500 butiker förstördes – allt under en och samma natt. Under torsdagen var det 79 år sedan Kristallnatten genomfördes i nazi-Tyskland. Här marscherar Göteborgarna för offren.

ANNONS
|

Omkring 500 personer marscherade från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg under torsdagskvällen, till minne av de som föll offer för nazistregimens övergrepp under Kristallnatten. Det är 79 år sedan på dagen.

–Vi går i tystnad för att det är en hemsk minnesdag där folk förföljdes och mördades. Vi har därför genomfört manifestationen i tystnad i 40 år, säger aktivisten Anders Svensson till GP:s reporter på plats.

Inte bara för att minnas

Men man marscherar inte bara för att minnas offren. Man marscherar också som en demonstration mot rasism i dag. På gruppens Facebooksida gör man tydligt följande:

"Den 9 november samlas vi återigen för att minnas och hedra nazismens offer. Men inte bara som en tradition med blicken bakåt, utan som ett löfte att bekämpa rasismen, här och nu, vilka former den än tar sig och vem den än riktar sig mot. Ett löfte om att inte stå passiva när fascismen visar sig."

ANNONS

"Vi måste förhindra onda makter"

Efter fackeltåget hölls flera tal påGustaf Adolfs torg.Emily Muthén, förbundssamordnare på organisationen Riksgrunden, inledde sitt tal med en personlig reflektion på vad som hänt henne om hon levt under Kristallnatten.

– Det var starten på koncentrationslägren. Jag heter Emily och har intellektuella funktionshinder. Om jag hade levt i Tyskland 1938 hade nazisterna gasat ihjäl mig, säger hon och fortsätter:

– Aldrig mer ska judar, homosexuella, romer,människor med funktionshinder eller någon människa över huvud taget blir mördad i koncentrationsläger.

Publiken jublar. Emilys tal gick rätt in i hjärtat. TCO Göteborgs ordförande förklarar att tjänstemännens fackförbund ser oroande på utveckling.

–Grupper ställs mot varann. Vi som arbetar inom vården, skolan, polisenoch privata bolag måste stå enade. Nazimen står i strid mot våra värderingar. Alla ska accepteras oavsett politisk, religiös eller sexuell läggning. Vi har samlats för att minnas och hedra nazismens offer. Samtidigt måste vi blicka framåt med styrkan vi såg den 30 september här i Göteborg, säger Branka Djukanovic Svensson, TCO Göteborgs ordförande.

ANNONS