Planerna på en ny familjecentral i Majorna-Linné kan fortsätta, efter beslut i stadsdelsnämnden.
Planerna på en ny familjecentral i Majorna-Linné kan fortsätta, efter beslut i stadsdelsnämnden. Bild: Hasse Holmberg/TT

De slipper besparingskrav – Alliansen överkörda

Familjecentral i Sandarna får vara kvar och fältassistenter och personal på fritidsgårdar undantas från besparingsåtgärder. Det står klart sedan rösterna från V, MP och S vägde tyngre än Alliansens.

ANNONS
|

Åtgärderna i 2019 års budget för Majorna-Linné skulle ha beslutats redan för flera veckor sedan. Budgeten innebar besparingar eftersom de ekonomiska ramarna är mindre än i fjol.

Förvaltningens verksamheter har fått i uppdrag att ta fram anpassningar motsvarande 40 miljoner kronor. Nedskärningarna kan motsvara runt ett 20-tal heltidstjänster.

Men S, V, och MP gick ihop, och med stöd av D återremitterades förslaget.

När så budgeten åter var uppe i stadsdelsnämnden i tisdags förra veckan stoppade S, V och MP flera besparingsåtgärder.

"Oansvarigt att avbryta"

I budgeten som låg på bordet rymdes inte familjecentralen i Sandarna.

Men den räddades kvar av S, V och MP

ANNONS

V och MP drev också förslaget om att fältassistenter och personal på fritidsgårdar skulle undantas från nedskärningarna eftersom de menar att det är viktigt att erbjuda ungdomar trygga och meningsfulla miljöer. Med stöd av S och SD fick de fler röster än Alliansen och Demokraterna.

Jennifer Merelaid Hankins (V), andre vice ordförande i Majorna-Linnés stadsdelsnämnd säger att de egentligen inte vill se några nedskärningar.

Ser behov av förebyggande arbete

– Det är Alliansens budget som styr, vi ser att den inte räcker till utan leder till nedskärningar i stadsdelen. Vi ville se över vad vi kunde rädda, säger hon.

Varför prioriterade ni just de här områdena?

– Vi diskuterade vilka grupper som har stort behov av förebyggande arbete. Stadsdelen har en lång historia med en hög andel ungdomar som tar narkotika, vi vill se till att det finns alternativ och ett uppsökande arbete, säger Jennifer Merelaid Hankins.

Det var en självklarhet att prioritera familjecentralen, enligt Jennifer Merelaid Hankins.

– Det är helt självklart att barn inte ska drabbas av nedskärningar, säger hon.

Ordföranden kritisk

Hur ser du på risken att det blir större nedskärningar på annat håll, när vissa undantas? Budgeten ska ju ändå gå ihop.

– Vi vet inte hur det här kommer att landa. Det blir ett tufft jobb för förvaltningen. Vi tycker inte att några nedskärningar är positiva.

ANNONS

Nämndens ordförande Lena Olinder (M) är kritisk.

– Budgeten togs redan i december och Socialdemokraterna har inte satsat mycket mer än Alliansen. De tar budgeten, men vill inte se några besparingar, säger hon.

Hon menar att S säger att man inte får spara utan att säga var pengarna ska komma ifrån.

S: "Det är viktiga verksamheter"

– De vill äta kakan och ha den kvar. Det är väldigt oansvarigt. Vi går 300 000 back i veckan nu. Ju längre vi väntar, desto mer läcker det, säger Lena Olinder.

Hon menar att andra verksamheter riskerar att drabbas av ytterligare nedskärningar när vissa undantas.

– De borde istället låta förvaltningen ,som har kunskapen, att se var det går att skära. Det här kan bli väldigt tokigt.

Susanne Sillberg Ligander (S) säger att Sandarnas dagcenter och familjecentralen är så viktiga verksamheter att det vore kontraproduktivt att lägga ned dem. Hon avfärdar Lena Olinders tal om att S agerar oansvarigt.

– Självklart har alla i nämnden ett ansvar för att budgeten går ihop, men som vi ser det finns det utrymme att ha kvar de här verksamheterna.

Texten har korrigerats. I den ursprungliga texten stod att planerna på en ny familjecentral fortsätter. Det beslutet kommer dock upp först på nästa nämndmöte.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS