Tarana Burke som ligger bakom metoo-rörelsen är en av de nominerade på 2018 års Faktumgala. Bild: Pontus Höök/Jonas Lindstedt.
Tarana Burke som ligger bakom metoo-rörelsen är en av de nominerade på 2018 års Faktumgala. Bild: Pontus Höök/Jonas Lindstedt.

De kan prisas på Faktumgalan

Läxhjälpen, Tarana Burke som skapade metoo-rörelsen och reportrarna bakom GP:s granskning #Hedersflickorna. De kan alla prisas på 2018 års Faktumgala. – Nu lyfter vi fram de här människorna som kämpar för att andra ska få det bättre, , säger Sarah Britz, chefredaktör på Faktum.

ANNONS
|

Den sjunde mars intar Faktumgalan Stadsteaterns scen i Göteborg. Totalt ska fem priser delas ut till personer eller organisationer som kämpar mot hemlöshet och socialt utanförskap. Dessutom lanseras en vårdfond och en försäljarfond som ska gynna Faktums försäljare.

Alla prispengar har donerats av olika stiftelser för att användas i vinnarnas verksamheter.

– Det blir både större och mäktigare i år. Totalt delar vi ju ut en halv miljon kronor och vi är jättetacksamma för donationerna. Det kommer att bli en kväll med galastämning som också berör i hjärtat, säger Faktums chefredaktör Sarah Britz.

Kvinnan bakom #metoo prisas

Det kanske största namnet på årets gala är Tarana Burke som skapade meetoo-rörelsen. Hon är nominerad i kategorin årets opinionsbildare.

ANNONS

2006 startade Tarana Burke en ideell organisation där Me too var ett begrepp för att hjälpa offer för sexuella trakasserier och övergrepp. Men när uttrycket dök upp som #metoo i oktober var hon inte beredd.

I Faktums januarinummer som släpps på tisdagen berättar Burke att hon först oroades av spridningen.

– Tänk dig om du skriver #metoo och ingen gillar, ger dig ett litet hjärta eller säger "jag hör dig, jag finns här". Hur känns det då? Eller om någon gör dig till åtlöje eller säger "jag tror inte på dig, det har inte hänt dig", säger hon till tidningen.

Idag är hon vän med skådespelaren Alyssa Milano som uppmanade andra att berätta om sina upplevelser under hashtaggen . Och nu kan hon se kraften i uppropet.

– Tänk på alla kvinnor som har burit på skammen, skulden och rädslan. Den här striden kan vi ta hem och det blir en vinst för mänskligheten, säger hon till Faktum.

"Tufft att välja"

Förhoppningen är att hon ska vara på plats när Peter Apelgren och komikern Petrina Solange leder galan i mars. Förutom årets opinionsbildare ska pris även delas ut för årets integration, sociala entreprenör, utbildningsinsats och årets avslöjare.

ANNONS

– Det har varit tufft att välja ut bara fyra nominerade till varje kategori. Men det är fantastiskt att se hur mycket gott som faktiskt görs i det tysta, säger Sarah Britz.

Nominerade Faktumgalan 2018

100 000 kronor tilldelas vinnaren i årets sociala entreprenör, årets integration och årets utbildningsinsats.

Årets sociala entreprenör:

ABIS. Antirasistiskt kooperativ som anställer EU-migranter och asylsökande för att möjliggöra arbets- och uppehållstillstånd i Sverige.

Tris – Tjejers rätt i samhället. En ideell organisation som jobbar med förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Barnrättsbyrån. Ideell förening som erbjuder råd, stöd och hjälp till barn och unga som rör deras rättigheter.

Changers club. Sociala entreprenörer, aktivister och mångsysslare som stöttar unga entreprenörer.

Årets Integration:

Mitt livs val. Driver mentorsprogram där studenter träffar ungdomar, ensamkommande eller nyanlända för att fler ska fortsätta sina studier efter gymnasiet.

Resursverket. Ett socialt företag som hjälper nyanlända och utlandsfödda att få ett arbete.

Tillsammans cup. En ideell förening med målet att den sjätte juni varje år fylla varenda gräsplätt i Sverige med fotbollsspelande svenskar, nyanlända och etablerade för att fira nationaldagen.

El Sistema. En musikrörelse som ger barn en positiv utveckling, verktyg att förverkliga sina drömmar och skapa ett bättre liv.

Årets utbildningsinsats:

Läxhjälpen. En icke vinstdrivande stiftelse som ger gratis läxhjälp isocioekonomiskt utsatta områden.

Berättarministeriet. Stöder barn och lärare med skrivarverkstäder i områden med hög arbetslöshet i kombinatrion med låga studieresultat.

Män. En ideell feministisk organisation som engagerar män i kampen mot mäns våld mot kvinnor.

Locker room talk. Jobbar för jämställdhet och schyssta attityder i snacket i omklädningsrummet.

Hederspris delas ut i kategorierna årets opinionsbildare och årets avslöjande.

Årets opinionsbildare:

Tarana Burke #metoo. Social aktivist som skapade metoo-rörelsen 2006.

Matilda Brinck-Larsen. Initiativtagare till föreningen Agape som stödjer barn som blivit utvisade, åldersuppskrivna eller flyttats från sina boenden.

Anne Ramberg. Generalsekreterare vid Svenska advokatssamfundet. Nominerad som kritiskt samhällsdebattör bland annat vad gäller svensk flyktingpolitik.

Bianca och Tiffany Kronlöf. Systrarna bakom humorserien "Full patte". Nominerade för sin humoristiska samhällskritik med allvar och normkritik i botten.

Årets avslöjare:

Den svenska trollfabriken. Reportage av Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren om främlingsfientliga sidan Granskning Sverige som "lurar till sif intervjuer med hjälp av fejkade identiteter i syfte att sprida har och hot mot politiker, journalister och vanligt folk".

Familjen. Aftonbladets Johanna Bäckströms Lerneby har följt familjen Ali Khan från Angered under elva års tid. En del kallar dem maffia, själva kallar de sig problemlösare.

Flickan bakom pansarglaset. Reportage av Kerstin Weigel, Aftonbladet som handlar om 14-åriga "Josefin" som var placerad på 33 olika familjehem och vårdinrättningar. Trots att hon bodde med åtta vårdare bakom ett pansarglas tog hon sitt liv.

Hedersflickorna: 527 hedersoffer. En granskning av Michael Verdicchio, Evalis Björk och Stefan Berg på Göteborgs-Posten. Granskningen visar 527 fall där barn och unga omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik. Barn som beskriver sina hem som ett fängelse, som riskerar att giftas bort eller misshandlas.

Källa: Faktum

ANNONS