De kan få köpa sina hyresrätter – boende osäkra på förslaget

Boende i Sandeslätt är tveksamma till Bostadsbolagets förslag att ombilda hyresrätter till andelsägarlägenheter. För en del blir det för dyrt och andra tycker att informationen är för knapphändig. Andra har inte ens hört talas om planerna.

ANNONS
|

Halimo Mowlid är på väg att hämta sitt barn från förskolan men stannar till för att prata om Bostadsbolagets planer för Sandeslätt. Hon har bott här i åtta år och säger att hon och grannarna inte vill köpa loss sina boenden som andelsägarlägenheter.

Läs mer: Kommunala bolaget vill sälja hundratals hyresrätter

– Ingen är intresserad av att köpa.

Inte du heller?

– Nej, aldrig.

Det är ännu oklart vad en andelsägarlägenhet skulle kosta men Halimo Mowlid tror att få av de boende kommer vilja eller kunna betala.

– Alla har inte samma inkomster, det är bättre att vi har det som vi har nu. Folk vill inte låna från banken, säger hon.

ANNONS

"Vet inte vad detta innebär"

Flera boende som GP pratar med säger att de inte hört talas om Bostadsbolagets planer på att ombilda deras hyresrätter. Linda Claesson har bott i Sandeslätt i 20 år och hon berättar att hon har fått en lapp med information om förslaget i brevlådan, men hon har inte tagit ställning till om hon skulle vilja köpa loss sin hyresrätt.

– Jag kan tänka mig att en del tänker "wow, vilken bra idé" men jag vet inte riktigt vad detta innebär. Jag hoppas att det kommer mer information, säger hon.

Precis som Halimo Mowlid nämner hon att kostnadsfrågan är viktig för ett eventuellt beslut.

– Jag vet inte vad det rör sig om för kostnader. Jag måste tänka på vad det kostar att köpa loss och jag måste ha en budget om saker går sönder hemma. Det är inget beslut man fattar bara sådär.

Läs mer: Försäljningen av hyresrätterna kan stoppas

Ser svagheter i förslaget

En annan boende, som inte vill ha med sitt namn, har också läst igenom informationen från Bostadsbolaget och han är något kluven till förslaget.

– Erbjudandet är ju bra, det finns säkert människor här som vill äga sin lägenhet till viss del, säger han.

Samtidigt tycker han att det är alldeles för otydligt vad pengarna som de boende betalar för sin andelsägarlägenhet ska användas till.

ANNONS

– Långt ner i texten kom det fram vad de ska använda pengarna till och då stod det att de ska gå till att rusta upp området och till nybyggnationer. Där kommer den stora svagheten i deras argument, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS