De firade kärleken med bröllop på Pride

ANNONS
|

– Det är kondomerian som har sponsrat så det är lite olika här. Där är det hallonsmak och sen är det kondomprovning efteråt, säger Peter Apelgren och tittar upp mot den regnbågsfärgade bågen av ballonger på Posthotellet.

Framför honom står Ingrid Nilsson och Erik Kallin. I går blev det klart att de ska gifta sig och nu står de framför Peter Apelgren som för dagen är ceremonimästare och vigselförrättare Maria Kornevik Jakobsson (C), till vardags kommunfullmäktiges ordförande i Härryda.

Trots kort varsel är ett tjugotal vänner och familjemedlemmar på plats för att delta i bröllopet.

Delad bröllopsklänning

Ingrid har på sig en stor vit kjol på underkroppen och ovantill har hon en blå gördel över en blommig sjuttiotalsskjorta. Erik i sin tur har på sig ett par gula sjuttiotalsbyxor och en guldskimrande topp på överkroppen. Tanken var att dela på brudkläderna, säger Ingrid Nilsson.

ANNONS

– Välmatchade, men omaka. Det är ungefär som vi är i verkligheten också.

När de båda sagt ja till varandra bränner konfettibomben av rakt ner i golvet. Av misstag har den vänts upp och ner, men det verkar inte göra något att det blir lite fel. Varken bruden eller brudgummen önskade sig ett traditionellt bröllop och när chansen dök upp att gifta sig under West Pride tänkte de att det var lika bra att ta chansen.

– Jag känner en tillhörighet i pridefestivalen på grund av att jag är bisexuell och att vi är flersamma. Vi kommer kanske ha andra partners under livet och då kändes det konstigt att gifta sig och göra en stor högtid av det. Men det känns härligt att få göra det under pride, säger Ingrid Nilsson.

Hoppas på fler nästa år

Totalt sa tre par ja till varandra under arrangemanget som anordnades av Posthotellet. Ytterligare ett par kom in på drop in, men eftersom de inte hann få ut hindersprövningen i tid blev de tvungna att skjuta upp det oplanerade bröllopet.

Lisa Thorén, marknadschef på hotellet, tror dock att det kommer bli betydligt högre tryck nästa år när det är Europride i Göteborg.

– Det hade naturligtvis varit kul om det var ännu fler, men nästa år tror vi att det kommer att explodera. Då hoppas vi på kö utanför på gatan, säger hon.

ANNONS

För ceremonimästare Peter Apelgren blev vigslarna mer rörande än vad han hade föreställt sig på förhand.

– Och jag tror att de kommer ihåg det här mer än om de hade åkt till en kyrka där någon ska kasta risgryn på dig, du står och svettas och så är det någon sur faster. Det blir lätt väldigt mycket för alla andra, säger han.

ANNONS