En man från Göteborgsområdet som 2017 dömdes till 15 års fängelse för i Grekland har försatts på fri fot och återvänt till Göteborg, enligt P4 Göteborg.
En man från Göteborgsområdet som 2017 dömdes till 15 års fängelse för i Grekland har försatts på fri fot och återvänt till Göteborg, enligt P4 Göteborg. Bild: Nasser Nasser

Dömdes för IS-medlemskap – har släppts och återvänt till Göteborg

En man hemmahörande i Göteborgsområdet som 2016 dömdes till femton års fängelse i Grekland för bland annat medlemskap i en terrororganisation har släppts på fri fot, det bekräftar UD för GP. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska nu ha återvänt till Göteborg, uppger P4 Göteborg.

ANNONS
|

I januari 2016 greps två män, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, från Göteborgsområdet i Grekland vid den turkiska gränsen. Grekisk polis misstänkte att de skulle ta sig vidare till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.

De dömdes i maj 2017 till 15 års fängelse i Grekland för medlemskap i en terrororganisation samt innehav av krigsmateriel.

I juni i år överklagade de båda männen sina domar och fick straffen sänkta. Mannen i 30-årsåldern fick sitt straff sänkt till nio år samt böter och mannen i 20-årsålderns straff sänktes till sju år och tre månader.

Trots detta bekräftar nu UD att mannen i 20-årsåldern har släppts på fri fot och han ska vara tillbaka hos sin familj i Göteborg, det uppger P4 Göteborg.

ANNONS

– Den yngre av de två som har varit frihetsberövade, en man i 20-årsåldern hemmahörande i Götaland, har blivit frisläppt, och är därför inte längre ett konsulärt ärende, säger Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD.

Varför har de släppts?

– Den frågan får du ställa till de rättsvårdande myndigheterna i Grekland.

LÄS MER: Det gör Göteborgs IS-återvändare i dag

Enligt uppgifter till P4 Göteborg ska även den äldre av de två männen släppas på fri fot inom kort.

I februari i år meddelade polisen i nordöstra Göteborg att de börjat förhöra IS-återvändare. Syftet är att utreda om personerna begår brott i Sverige och bedöma hur farliga de är.

Ungefär 50 personer troddes då ha återvänt till Göteborg efter att ha stridit för grupper som IS i Mellanöstern. Majoriteten av dessa har återvänt till Angered och Östra Göteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS