Vänstern gruppledare Daniel Bernmar är medveten om att föreningar i utsatta områden får mindre ekonomiskt stöd och säger att man utreder systemet.
Vänstern gruppledare Daniel Bernmar är medveten om att föreningar i utsatta områden får mindre ekonomiskt stöd och säger att man utreder systemet.

Dåligt stöd för föreningslivet i Biskopsgården

Alla är överens om vikten av att stötta föreningslivet i Biskopsgården. Ändå får de bara en bråkdel av andra föreningar i stadsdelen – och i staden.

ANNONS
|

När GP ringde runt till de ledande kommunpolitikerna efter handgranatdådet på Dimvädersgatan lyfte flera fram vikten av att fortsätta det långsiktiga arbete som redan är i gång – som att stödja civilsamhället och föreningslivet.

Men i själva verket är stödet till föreningarna i Biskopsgården minst sagt skralt. Det visar statistik från idrotts- och föreningsförvaltningen.

De två stora bidragen en förening kan få från kommunen är lokalbidrag och aktivitetsstöd. I Västra Hisingen är det 43 föreningar som får stöd, på totalt 3,7 miljoner kronor – bara i två andra stadsdelar får föreningarna mindre bidrag pengar att dela på.

Och i Västra Hisingen är det inte föreningarna i Biskopsgården som kammar hem pengarna i första hand. Klubbarna i Torslanda är både större och fler – och får en betydligt större del av kakan.

ANNONS

• Bara en klubb från Biskopsgården finns med på topp-tio-listan över lokalbidrag i stadsdelen. Totalt får klubbar från Biskopsgården lite mer än en femtedel av lokalbidragspengarna.

• När det gäller aktivitetsbidrag – som baseras på föreningens verksamhet – är skillnaderna ännu större. Medan klubbar som Zenith IK och Torslanda HK fick ut omkring 300000 kronor vardera förra året, fick de större klubbarna i Biskopsgården – Solväders FC och Neutrala – 33000 respektive 21000 kronor. Av de 1,7 miljoner kronor idrott och förening delade ut i aktivitetsstöd till Västra Hisingen tog klubbar i Biskopsgården emot mindre än tio procent.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) säger att det sedan länge finns en snedvridning av stödet och att en mindre andel hamnar i arbetarstadsdelar.

– Så det är inte förvånande att det ser ut på det här sättet. Vi håller på att se över hur vi ska rikta stödet på en mer socioekonomisk grund, säger han.

I stadens budget för nästa år finns uppdraget att stärka resurserna för föreningar i utsatta områden med.

– Så vi ser problemet och vi gör ett antal insatser. Men vi måste göra mer. Till exempel kan samordning mellan de olika typer av stöd som finns, så att resurserna hamnar där de behövs bäst. Där är vi inte i dag, säger Daniel Bernmar.

ANNONS

För att en förening ska få del av det stöd som finns ställs vissa krav. Blanketter ska fyllas i på rätt sätt, rapporteringen ska skötas enligt de mallar som finns.

Claudio Reggiani, föreningskonsulent på idrotts- och föreningsförvaltningen, säger att många förortsföreningar "blöder" och har stora problem att rekrytera ledare – och att leva upp de krav som ställs.

– Föreningarna åläggs för mycket ansvar jämfört med vad de är bildade för. De vill kanske hålla på med bågskytte – och så kommer vi och frågar "har ni jämställdhetsplan? Källsorterar ni?" för att de ska få stöd, säger han.

David Lega (KD), andre vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, tycker inte att det är konstigt att fördelningen ser ut som den gör.

– Det är snarare ett bevis på att segregationen är som den är.

Att ändra i systemet tror han inte på.

– Jag tror att man snarare måste jobba mer långsiktigt och börja tidigare.

Vad innebär det mer konkret?

– Jag tror att vi måste fortsätta ha en bra dialog med de föreningar som är aktiva där. Träffa dem mer än vad vi gjort och bygga dem efter sina förutsättningar.

Vad ser du att ni kan utveckla?

– Vi ska inte bygga upp föreningar. Vi ska stötta dem efter deras förväntningar – men det är viktigt att föreningarna är ideella. Grunden är att de ska byggas upp underifrån, annars är det inte civilsamhället utan ett politiskt projekt. Min utgångspunkt är att vi ska stötta och hjälpa när de ringer.

ANNONS

Men när det handlar om en stadsdel som inte har ett rikt föreningsliv – kräver inte det andra lösningar?

– Jag tror att vi är extra noga att tillmötesgå önskemål från utsatta stadsdelar. Men det måste komma från föreningarna. Annars tar vi bort civilsamhällets grundnöt – det ideella engagemanget och initiativförmågan.

Förutom stödet från idrotts- och föreningsförvaltningen kan stadsdelen bevilja ett "selektivt föreningsbidrag", till föreningar som erbjuder prova-på verksamhet, har öppet på kvällar och öppet för alla.

Helene Mellander, föreningskonsulent i Västra Hisingen, uppskattar att 600000 betalats ut hittills i år, varav nästan 400000 till föreningar i Biskopsgården.

Visa att du står upp mot våldet!

Gå in och gilla vår Facebooksida Nu Är Det Nog.

ANNONS