Då har du störst chans att se det mäktiga meteorregnet

Just nu pågår meteorregnet Perseiderna, en skur av hundratals stjärnfall som syns bäst på mörk himmel. Regnet når sin kulmen under lördagskvällen, men när och hur ser du egentligen fenomenet bäst? Vi har kollat av väderprognoserna med meteorologen Erik Rindeskär.

ANNONS
|

I tisdags drog meteorregnet Perseiderna in över Sverige, en mäktig skur som syns på himlavalvet under en veckas tid. Dennår dock sin absolutakulmen under lördagen, och kommer att kunna vara synlig i Göteborg. Enligt Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, syns regnet bättre ju mörkare det är ute. Även molnen påverkar synbarheten, och därför harGP har stämt av prognoserna med meteorologen Erik Rindeskär på Foreca.

Kommer vi att kunna se Perseiderna under lördagen?

– Det finns chanser till att se regnet, men detkommer inte att vara helt molnfritt under natten till söndag.Molnen kommer att dra förbi under natten, ochdet kommer att finnas klara partier, men också molniga partier.

ANNONS

Finns det någon tid under natten som kommer att vara extra bra?

– Under den senare delen av natten mot söndagen kommer molnigheten att öka på, så jag skulle rekommendera att man ger sig ut under den tidigare delen av natten utifrån prognoserna just nu.

Vart beger sig den riktigt engagerade Perseiderna-skådaren?

– Jag skulle säga att Smålandskusten ser ut att ha bra förutsättningar för klart väder i helgen.

Är det möjligt med en till chans ifall lördagen blir en väderflopp?

– Det skulle jag tro, som det ser ut nu så kommer faktiskt natten till måndag att bliklarare än natten till söndag.

ANNONS