Martin Wannholt.
Martin Wannholt.

Därför vill M utesluta Wannholt

ANNONS
|

Moderaterna i Göteborg vill gå vidare med uteslutning av Martin Wannolt. Hur vanligt är det att partier utesluter sina företrädare.

Inte särskilt vanligt, utom i Sverigedemokraterna. För det mesta löser man meningsskiljaktigheter genom att personen inte nomineras vid nästa tillfälle. Eller så lämnar politikern sina uppdrag och dyker kanske upp i ett annat parti senare. Det gjorde till exempel Ylva Johansson och Carl Tham.

Varför ville M gå på uteslutning i stället för de här mjukare formerna?

Martin Wannholt vägrar att lämna partiet. Moderaterna i Göteborg menar att han upprepade gånger har brutit partilinjen och nu ingått ett samarbete med ett annat parti. Han är helt enkelt illojal enligt deras sätt att se.

ANNONS

Varför är det så viktigt att hålla partilinjen?

Det beror lite på frågan. I vissa fall är det okej att ha en egen linje,men då har partigruppen bestämt det på förhand. När EU-frågan var mycket infekterad i S varvades listorna med motståndare respektive förespråkare och man fick rösta efter hjärtat.

När det gäller Västsvenska paketet är det inte en fråga som M tycker att man kan rösta som man vill i.

Att partilinjen hålls handlar dels om att väljarna ska veta vad de röstar på, dels att andra partier ska veta att man håller de avtal man ingått.

Hur ser Martin Wannholts politiska framtid ut?

Hans framtid i M är slut nu. Han kan sitta kvar i fullmäktige och som kommunalråd men vill han fortsätta efter den här mandatperioden får han välja ett annat parti. Det finns ju onekligen ett som delar hans åsikter om folkomröstning och Västlänken. Och där det finns avsuttna moderater.

ANNONS