Därför härjar myggorna i Majorna

Majorna kan denna sommar visa nackdelarna med att bo i en stadsdel med stora grönområden. Där håller nämligen myggorna håller till.
– 2018 har visat sig vara ett ovanligt bra myggår... Eller, bra för myggorna, dåligt för människorna såklart, säger Oskar Gran, doktorand i ekologi vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Boende i Majorna har rapporterat i Facebook-gruppen "Vad händer i Majorna" om ovanligt många myggor i stadsdelen.

"Helt sönderbiten"

Kate Backman är en av de drabbade.

– Jag har varit helt sönderbiten. Grannen fick ta med sig sina barn och sova hos en vän eftersom att barnen blev så drabbade av myggorna.

Hon har bommat igen sin lägenhet och inte öppnat sina fönster eller sin balkong på tre veckor för att hålla ute de ovanligt många myggen som befinner sig i Majorna.

– Jag får överleva värmen med flera golvfläktar.

Kate Backman är inte ensam om upplevelsen att myggen är ovanligt olidliga i år. På en tråd i gruppen "Vad händer i Majorna" har 286 personer diskuterat myggorna, där många känner sig drabbade.

ANNONS

Värmen kan ha hjälpt myggens ägg att kläckas

Oskar Grahn, doktorand i ekologi vid Göteborgs universitet, förklarar att anledningen till myggsvärmen som infinner sig just nu i Majorna kan ligga i hur våren och vintern har varit.

– Det har varit en snöig vinter vilket resulterat i ordentligt med pölar för myggen att lägga sina ägg i på våren, säger han.

Vanligtvis brukar värmen innebära färre mygg, men under rätt omständigheter kan värmen faktiskt gynna myggens utveckling.

– Myggen kan gynnas av värmen så länge de får skydd från den. I slottsskogens pölar kan myggens ägg utvecklas extra snabbt på grund av värmen vilket leder till fler mygg för Majorna.

Bild: Anders Lindström/SVA

Inga vanliga mygg

Många i Facebook-tråden spekulerade kring om det verkligen var vanliga skogsmygg.

– De ser inte ut som vanliga mygg, de är ljusare till färgen och låter mindre än de vanliga, säger Kate Backman.

P4 Göteborg rapporterar om att myggan nu är identifierad som Tunnelbanemyggan av myggexperten Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt SVA.

Myggan förökar sig i avlopp och ger extra stora och uppsvullna bett.

– Det är ingen större fara, men det är ju aldrig kul med mygg, Säger Oskar Gran, doktorand i ekologi vid Göteborgs universitet.

ANNONS
ANNONS