Därför frias You Lin för mordet på sin fru

Tingsrätten dömde Veronica Lins ex-make You Lin till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på henne. Men när rättegången fick göras om beslutade rätten att släppa maken fri. Nu friar tingsrätten You Lin för anstiftan till mordet på sin fru. – Jag är arg, besviken och ilsken, säger Veronica Lins pappa Stig Lindgren.

ANNONS
|

Den 13 maj dömde Göteborgs tingsrätt Veronica Lins ex-make You Lin,en kinesisk miljardär som påstår sig vara ättling till den kinesiske kejsaren,till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på henne. Han friades dock för att ha anstiftat mordet på grannen, en 44-åring man som hittades nedgrävd utanför flerfamiljshuset i Högsbo.

LÄS MER: Stigs dotter mördades: Tiden läker inte alla sår

Jävig nämndeman

Efter att en nämndeman ansågs ha varit jävig fick rättegången göras om.

Bara några dagar efter att den rättegången avslutades släpptes You Lin fri.

You Lins advokat Fredrik Ungerfält sa då att han tolkade tingsrättens beslut att häva häktningsbeslutet som att tingsrätten kommer att fria hans klient från misstankarna.

ANNONS

– Det förhållandet att tingsrätten sätter honom på fri fot talar för en ogillande dom. Det är det enda man kan säga om beslutet, sa Fredrik Ungerfält.

LÄS MER: You Lin kvar i Sverige - i morgon får han sin dom

Åklagaren tror på friande dom

Även åklagaren tror på en friande dom.

– Med hänsyn till att åtalet gällerett så grovt brott och i och med att You Lin inte har någon hemvist i Sverige så är det en klar flyktfara som vi ser det i alla fall från åklagarsidan och då tror jag att på grund av de omständigheterna så tror jag att man kan räkna med en friande dom. Jag tror inte att tingsrätten hade beslutat att häva häktningen om det skulle bli en fällande dom i någon del enligt åtalet på grund av att det gäller så grova brott, säger Ulrika Bentelius Egelrud, kammaråklagare.

You Lin frias

Klockan elva i dag komdomen. Då meddelade Göteborgs tingsrätt att de ogillar åtalet. Därmed frias You Lin för anstiftan av mord.

Rätten konstaterar att You Lin"uppenbarligen varit förbittrad på Veronica Lin och känt sig kränkt av henne, vilket allmänt kan utgöra ett motiv för ett våldsdåd mot henne".

En man ärefterlyst och häktad i sin frånvaro misstänkt för att ha utfört morden. Tingsrätten anser att You Lins koppling till denne man och den efterlyste mannens anknytning till mordplatsen är besvärande för You Lin.

ANNONS

Tingsrätten skriver dock i domen att det inte går att dra några säkra slutsatser om vem som mördat Veronica Lin och grannen. De skriver också att det inte går att dra några slutsatser om när de spår den efterlyste mannenlämnade på platsen."Det går då inte att dra slutsatsen att You Lin anstiftat (mannen) att begå morden".

Besvärande omständigheter

Enligt Tingsrätten finns det som sagt flera besvärande omständigheter "som antyder ett mönster för delaktighet i morden" men de anser också att det kan finnas andra förklaringar till dessa.Just för att det "saknas bevisning som direkt styrker gärningspåståendet avseende anstiftandet".

Tingsrätten skriver också att det är höga beviskrav som gäller i brottmål och med detta i åtanke konstaterar de att det inte är styrkt att You Lin ligger bakom morden.

Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud:

– Jag har inte mer än hunnit skumma. Jag konstaterar att så som man kunnat vänta så blev det en frikännande dom.

Hon säger att hon ska läsa vad tingsrätten anger för skäl innan hon beslutar om domen ska överklagas till hovrätten.

Hur ser du på att det görs två olika bedömningar vid två identiska rättegångar?

– När man jobbar med det här vet man att det görs olika bedömningar. Sedan kan jag förstå att det kan te sig underligt att det blir olika bedömningar på samma material. Men så är det nu, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

ANNONS

"Arg, besviken och ilsken"

Förra gången fick You Lin lagens hårdaste straff. Nu frias han helt. För Stig Lingren, pappa till Veronica Lin, är det många känslor som kommer fram nu när tingsrätten meddelat sin dom.

– Jag är arg, besviken och ilsken. Arg är jag. Jag är arg på tingsrätten. Jag är arg på tingsrätten. Att två identiska rättegångar i samma tingsrätt kan komma till två olika slutsatser, säger Stig Lindgren och fortsätter.

– Jag tycker att vi ska skicka dem på kompetensutveckling. De behöver lära sig vad indicier är. Det är omständigheter som styrker förmodan eller misstankar utan att utgöra bindande bevis och det har varit mycket indicier i det här målet., säger Stig Lindgren.

"Oberoende, tillförlitliga och rättssäkra domstolar"

Försvaret är nöjda med domen.

– Försvararnas uppfattning är att det här visar att vi har oberoende, tillförlitliga och rättssäkra domstolar i Sverige. Tingsrätten har förstås gjort en helt korrekt bevisvärdering i det här målet, säger Fredrik Ungerfält, en av tre advokater.

Tycker inte ni att det är konstigt att han ena stunden döms och nästa frias?

– Eftersom domen är undanröjd av hovrätten så finns det ingen tidigare dom, säger Ungerfält och fortsätter.

– Man har inte följt de grundläggande reglerna i den första omgången så den saknar betydelse.

ANNONS

Han berättar att han varit i kontakt med You Lin nu efter att domen meddelats.

– Han är i den här stunden väldigt glad för att åtalet mot honom har ogillats, säger Fredrik Ungerfält och fortsätter.

– Det här är en upplevelse för honom som det kommer ta lång till att komma till rätta med. Han kommer nu att försöka återta kontrollen över sitt liv. Hur lång tid tar är beroende på om den här domen kommer att överklagas och vi ska genomgå ytterligare n process i hovrätten.

LÄS MER: You Lin - fri att lämna landet

Gammalt mordfall

Veronica Lin hittades mördad i en grannlägenhet till föräldrarnas bostad i Högsbo den 19 mars 2003. Dagen efter attVeronica Lin hittades död greps maken You Lin misstänkt för inblandning i dådet. Men han släpptes efter en period och lämnade då Sverige.

Kort därefter hittades Veronica Lins granne mördad och delvis styckad. Han var nergrävd under en balkong på fastighetens bakgård.

Två år efter morden häktades You Lin igen, men den gången i sin frånvaro. Han lyckades sedan hålla sig undan fram till och med 2014 då han greps i Storbritannien.

Veronica Lin: Detta har hänt

Veronica Lin hittades mördad i en grannlägenhet till föräldrarnas bostad i Högsbo den 19 mars 2003.

Dagen innan hade föräldrarna blivit oroliga för sin dotter som inte kom hem som hon skulle. De anmälde henne försvunnen.

Dagen efter att Veronica Lin hittades död greps maken You Lin misstänkt för inblandning i dådet. Men han släpptes efter en period och lämnade då Sverige.

Kort därefter hittades Veronica Lins granne mördad och delvis styckad. Han var nergrävd under en balkong på fastighetens bakgård.

Två år efter morden häktades You Lin igen, men den gången i sin frånvaro. Han lyckades sedan hålla sig undan fram till och med 2014 då han greps i Storbritannien.

Han kunde senare åtalas för anstiftan av mordet på sin hustru och mordet på grannen:"You Lin har inför utförandet av morden planlagt gärningarna samt lämnat bistånd, anvisningar och för genomförandet nödvändiga upplysningar till gärningsmannen/männen", skrev åklagaren i åtalet.

I början av maj kom domen - You Lin fick livstids fängelse för att ha beställt mordet på sin dåvarande hustru. Däremot friades han för inblandning i mordet på grannen. Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att motivet till mordet på den nedgrävda grannen var att röja honom ur vägen och använda grannens lägenhet som mordplats när Veronica mördades, vilket åklagarsidan hävdat.

Hovrätten för Västra Sverige ansåg dock att en nämndeman i tingsrätten varit jävig och beslutade att rättegången i tingsrätten skulle göras om.

Strax efter att den nya rättegången avslutades släpptes You Lin på fri fot.

Nu har maken friats för inblandning i mordet.

You Lin har hela tiden förnekat att han anstiftat mordet på Veronica Lin.

En man är efterlyst misstänkt för inblandning i morden.

ANNONS