Därför flygs det över Göteborg i natt

Från klockan 20 på måndagskvällen fram till klockan 03 natten mot tisdag kommer det att kretsa ett flygplan över centrala Göteborg för att registrera läckor i det kommunala fjärrvärmenätet.
– Flygningen ska vara den sista för i år, säger Daniel Eklund vid Göteborg Energi.

ANNONS
|

Senast den här typen av flygning gjordes över Göteborg under kvälls- och nattetid var under en helg för en knapp månad sedan.

– Då fick vi ganska många reaktioner, därför vill vi informera om vad vi gör och varför, säger Daniel Eklund, tjänsteman i beredskap vid Göteborg Energi.

Kvällens och nattens flygningarna görs på låg höjd, 850 meter, över större delen av Göteborg med gräns mot Partille kommun.

– Syftet är att hitta läckor i det kommunala fjärrvärmenätet med hjälp av avancerade värmekameror, säger Daniel Eklund.

Bra med klart väder

Att flygningarna utförs kvälls- och nattetid under vintern handlar om att temperaturskillnaden mellan eventuellt läckande varmvatten och marken är som störst då.

ANNONS

– Nu har vi dessutom en klar kväll och natt att vänta, vilket ger bäst resultat. Kontrasten är helt enkelt tillräckligt stor för att kunna identifiera läckorna, säger Daniel Eklund.

Enligt företaget Termisk systemteknik, som utvecklat de värmekameror som används, tas mellan 5 000 och 8 000 bilder under flygövervakningen. Dessa sätts sedan samman till en enda stor bild där Göteborg Energi sedan kan utläsa var eventuellt läckage finns och därefter åtgärda felet.

Enligt företaget Volflight, som svarar för flygningarna över Göteborg, är läckor i fjärrvärmesystem generellt sett vanliga då gamla rör med tiden kan läcka på grund av rost.

Daniel Eklund betonar att det är ett säkerhetsarbete som görs och han hoppas att göteborgarna har förståelse för att det flygs – även om sömnen störs.

– Går allt som det ska så är det sista flygningen av sitt slag för i år, lovar Daniel Eklund.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS