Därför flög stridsflyg över Göteborg

Många göteborgare har förvånats av ett JAS Gripen-plan som har dånat över staden i dag. − Vi flyger dygnet runt alla dagar i veckan över hela Sverige, säger Jesper Tengroth, försvarsmaktens pressekreterare.

ANNONS
|

Lottie Lindstedt, som bor i Mölndal, var en av alla Göteborgare som la märke till farkosten i luften.Hon hörde stridsplanet flyga över sitt hus när hon och hennes man stod och pratade med några grannar.

− Det gjorde bussvängningar. Det flög på en väldigt låg höjd över ett bostadsområde och gjorde väldigt skarpa svängar. Det är faktiskt inte okej, säger hon.

Att planen flög så lågt förvånade dem alla.

– Det hör inte till det normala att stridsplanen flyger så här lågt.Man tror nästan att det har hänt något. Att de är ute och kontrollerar någonting.

Enligt Jesper Tengroth påförsvarsmakten är planet en JAS Gripen som är på väg tillTorekov, i Skåne. Där ska detvara medpå en uppvisning på enoffentlig tillställning.På från Skaraborgs flygflottij, i Såtenäs, till Skåne flyger det över bland annat Göteborg.

ANNONS

− Att stridsplan flygerhör till det normala. Vi flyger dygnet runt alla dagar i veckan över hela Sverige, säger Jesper Tengroth.

Han tycker inte att det är märkligt att flygen flög på låg höjd.

−Ibland flyger man på lägre höjd och ibland på högre.Det finns många olika orsaker. Det kan vara så att man får olika flyghöjd från flygtrafikledningen. Men vi är alltid väldigt noga med att följa de bestämmelser som finns, säger han.

Försvaret har ökat sin operativa förmåga

Han tror att anledningen till att många reagerar på stridsflygen är attSverige de senaste cirka 20 åren har haft en period därförsvarets verksamhet har minskat. Istället har defokuserat mer på internationell verksamhet. Men nu har försvaret som uppgift att öka sinoperativa förmåga.

−Det innebär att vi flyger mer, vi synsmer, vi åker med våra fordon mer och vi övar mer. Jag tror att man måste vänja sig med att försvarsmakten finns i vardagen, säger han.

Han tycker inte att man ska känna sig orolig när man ser stridsplanen.

−Jagtycker att man ska känna sig trygg när man ser oss och inte alls känna sig orolig. Att vi synsinnebär att vi gör vårt jobbmed att skydda våra gränseroch beskydda demokratin, säger Jesper Tengroth.

ANNONS