Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/50

Därför får nazisten Viktor Melin sänkt straff efter bombdåden

Åklagaren hade ett krav - skärpta straff för nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin för inblandning i vinterns bombdåd. På fredagen meddelade hovrätten domen - sänkta straff för två av dem. Dessutom friades Melin och Jonasson för bomben som ledde till städarens allvarliga skador. Men kammaråklagare Mats Ljungqvist är ändå nöjd: – Som jurist är jag mycket nöjd med den här domen som medmänniska kan jag bli lite ledsen när jag tänker att målsägaren inte fick den rättvisa som han hade hoppats och önskat att han skulle få.

Under utredningen och tingsrättsförhandlingen nekade Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 50, och Anton Thulin, 20, till all inblandning i de tre sprängdåd som inträffade i Göteborg i vintras. 

Men mot trion, som alla har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, fanns en rad olika bevis som binder dem till dåden på olika sätt. Det rör sig bland annat om dna-spår på bomber, spaningsbilder, bevis på att sprängmedel hämtats från Jimmy Jonassons dynamitförråd och konversationer mellan de åtalade som visar på en radikalisering där de uttrycker att de är villiga att ta till mer våld i kampen för revolutionen. Dessutom var de tre sprängladdningarna uppbyggda på samma sätt. Utredarna hittade även bilder från en militärutbildning i Ryssland där Melin och Thulin var med och en inspelning Melin själv gjort där han bland annat säger "Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land". 

Nazisttrion dömdes i tingsrätten

Tingsrätten ansåg att bevisningen räckte till att döma de tre för olika inblandning i dåden:
Viktor Melin fick fängelse i åtta år och sex månader för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, vapenbrott och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Jimmy Jonasson dömdes för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i fem år.

Anton Thulin dömdes till fängelse i 1,5 år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.
Rätten skrev att "de tilltalades anknytning till Nordiska motståndsrörelsen kan förklara valen av flyktingboenden och Syndikalistiskt forums lokaler som val av mål för bombattacker".

Medger

Varken de dömda eller åklagaren var helt nöjda med domen utan överklagade.
Nazisterna ville frias helt medan åklagaren anser att straffen ska skärpas. Åklagaren anser också, bland annat, att de ska dömas för mordförsök och medhjälp till brottet på den städare som skadades mycket allvarligt vid bombdådet utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda.

Under hovrättsförhandlingarna ändrade plötsligt Viktor Melin inställning, som GP tidigare skrivit om. Hans advokat Michael Hansson uttryckte då att Viktor Melin helt ska frikännas för bombdådet i Frölunda men att han medger någon form av medhjälp för de två andra dåden - det vill säga i de fall där Melins dna hittats på flera ställen på brottsplatsen.

Sänkta straff

Och på fredagen meddelade hovrätten sin dom.

Trion döms även i hovrätten.

Men för två av dem blev det sänkta straff. Melin döms till fängelse i sex år och sex månader. Jonasson döms till fängelse i två år och sex månader och Anton Thulin döms till fängelse i ett år och tio månader.

Melin döms för inblandning i attentatet mot Syndikalistiskt forum. Och alla tre döms för attentaten mot Lilleby Camping, bomben som inte exploderade.

Frias för mordförsök på städaren

Däremot frias Melin och Jonasson för explosionen i Västra Frölunda där en person skadades mycket allvarligt. Hovrätten skriver att bevisningen mot de två männen inte är tillräcklig.

Mats Ljungqvist är inte förvånad över detta:
– Som jurist kan jag förstå den bevisvärdering som hovrätten har gjort. Skälet är naturligtvis att vi har väldigt höga beviskrav.

Han fortsätter:
– Men som medmänniska kan jag bli lite ledsen när jag tänker att målsägaren inte fick den rättvisa som han hade hoppats och önskat att han skulle få.

Bland annat skriver rätten att det inte är helt styrkt att det var Melin som tillverkade bomben. Åklagaren anser att han köpt den murarhink och äggklocka som användes till bomben men inte heller det menar hovrätten är bevisat. Rätten skriver också att "Utredningen ger enligt hovrätten utrymme för att andra personer än som omfattas av
åtalet varit inblandade, och i vart fall kan det inte uteslutas att så varit fallet".

Rörande Jonasson anser rätten att det inte finns tillräckligt med bevis för att säga att dynamit eller sprängkapseln som användes i bomben kommer från Jonassons förråd.

Mats Ljungqvist anser ändå att det var självklart att åtala dem för brotten:
– Det var tre bomber som placerades ut under en kort tid. De är byggda på ungefär samma sätt. Vi tog fram bevisning som jag tyckte knöt dem till gärningarna. Samtidigt är det så att det är frågan om mycket kraftiga påföljder för den här typen av gärningar så det är klart att bevisningen ska vara oantastlig. Jag förstår den bevisvärdering som gjorts.

"Mycket, mycket nöjd"

Däremot ser Hovrätten mer allvarligt på de brott som de nu döms för, än vad tingsrätten gjorde. "Därför ligger det sammanlagda straffvärdet för den brottsligheten också högre än vad tingsrätten funnit", skriver de.

– De döms i sammanhanget för mycket, mycket hårda straff och det sänder en viktig signal som vi har eftersträvat och det är ett budskap till grupper på både den yttersta högerkanten och den yttersta vänsterkanten, att utför man den här typen av gärningar med politiska förtecken straffas man hårdare, säger Mats Ljungqvist och konstaterar att han är "mycket, mycket nöjd".

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att hovrätten så tydligt slår fast att det är frågan om politiska attentat. Man säger att när det gäller attentatet på Övre Husargatan så var det ett politiskt attentat med syfte att kränka personer med viss politisk tillhörighet och man säger att när det gäller Lilleby camping så var det ett led i en kränkning av rasistisk och främlingsfientlig karaktär och det är precis det vi har kämpat för hela tiden.

Nöjd advokat

Viktor Melins advokat Michael Hansson var även han nöjd efter hovrättsdomen.
– Det har gått vår väg, så är det. Min klient friades på den allvarligaste punkten och hans sammanlagda straff sänktes med två år.

Hansson är dock tveksam till påföljden för de återstående brotten.
– Det är ett häftigt påslag, motiverat av att det handlat om politiska brott. Vi får sätta oss ner och titta på det.

Han tillägger:
– Det finns liknande fall där vänsterradikala dömts, men där påslaget inte alls blivit lika stort.

"Mycket allvarlig brottslighet"

Hovrätten kommenterar i domen att Anton Thulin och Viktor Melin varit i Ryssland och deltagit i en paramilitär utbildning. "Utredningen i denna del leder sålunda till slutsatsen att Anton Thulin och Viktor Melin inte varit främmande för våldsanvändning", konstaterar de. Och inte heller är de främmande att använda våld i politiska syften.

Hovrätten anser att det varit frågan om mycket allvarlig brottslighet: "Det har varit fråga om brott som tveklöst inneburit ett medvetet direkt angrepp på en politisk samlingslokal samt på ett boende för flyktingar och brotten har inneburit en kränkning av personer med viss politisk tillhörighet respektive en kränkning av främlingsfientligt/rasistiskt slag", skriver de rörande de brott som Melin döms för.

DE ÅTALADE FÖR BOMBDÅDEN

Viktor Melin
Viktor Melin åtalades för inblandning i samtliga fall. Det vill säga allmänfarlig ödeläggelse för bomberna som exploderade utanför flyktingboendet i Västra Frölunda och Syndikalistiskt forum, mordförsök alternativt grov misshandel mot städaren och försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben som hittades på Lilleby camping.
Mot Viktor Melin finns dna-spår på två av bomberna, bilder från en militärutbildning i Ryssland, en inspelning han själv gjort där han bland annat säger "Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land" samt att "nordmäns raseri kommer att eka, var så säker" och samtal med en medåtalad där det enligt åklagaren framgår att det krävs mer våld i en revolution.

Han dömdes i tingsrätten till fängelse i åtta år och sex månader för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, vapenbrott och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

I hovrätten döms han till fängelse i sex år och sex månader. Han döms för inblandning i dåden på Lilleby Camping och mot Syndikalistiskt forum. Däremot frias han för sprängdådet i Västra Frölunda. 

Jimmy Jonasson
Jimmy Jonasson åtalades för allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök, alternativt grov misshandel för Västra Frölunda-dådet. Han åtalades också för försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben som hittades på Lilleby camping. Enligt åklagaren har Jimmy Jonasson bland annat försett de andra två med sprängmedel.

Jimmy Jonasson dömdes till fängelse i fem år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

I hovrätten döms han till fängelse i två år och sex månader. 

Anton Thulin​
Anton Thulin åtalades för försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben som hittades på Lilleby camping. Han har setts i närheten av Lilleby camping, har pratat med en medåtalad om att det krävs mer våld i en revolution och han var med när äggklockor och plastlådor av samma modell som använts vid dåden köptes.

Anton Thulin dömdes till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

I hovrätten döms han till fängelse i ett år och tio månader. Hovrätten skriver att det sammanlagda straffvärdet egentligen är fängelse i två år och sex månader men de har tagit hänsyn till hans ålder.

DE TRE DÅDEN

11 november 2016

På kvällen skedde en explosion utanför ett bokcafé tillhörande Syndikalistiskt Forum. Ingen människa skadades, men en stor ruta krossades och husets fasad skadades. En sprängladdning hade fästs på en stulen cykel. ”Utifrån bombens placering så hade allmänhet kunnat dödas”, förklarade kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Viktor Melin åtalades för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren har han "ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan/andra tillverkat bomben samt transporterat den till explosionsplatsen". 

5 januari kl. 15:30

En kraftig explosion inträffade vid en container nära ett hotell som fungerar som flyktingboende i Västra Frölunda. En man anlitad av Migrationsverket fick mycket allvarliga skador och ett 60-tal boende evakuerades. "Han ska ha varit på väg att slänga två soppåsar, varav en av påsarna smällt", berättade polisen.

Viktor Melin och Jimmy Jonasson åtalades för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel samt allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren har Melin tillverkat bomben och Jonasson har "tillhandahållit vitala komponenter till bomben såsom dynamit samt gul och blå poltråd". I andrahand misstänks Jonasson för medhjälp.

25 januari kl. 12:38 

Vaktmästaren på Lilleby Camping hittade en misstänkt låda med sladdar i. ”Han tänkte flytta den först, men ångrade sig sedan”, berättade Ami Höglund, campingens föreståndare som larmade polisen. Flyktingboendet utrymdes och nationella bombskyddet konstaterade efter sin undersökning att det handlade om en riktig bomb.

Samtliga tre åtalades för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren skrev att Viktor Melin ska ha köpt "vitala komponenter till bomben", tillverkat den och deltagit vid rekognoserat campingen innan eller då bomben placerades ut. Jimmy Jonasson misstänks för att ha "tillhandahållit vitala komponenter till bomben såsom dynamit samt sprängkapsel". Och Anton Thulin misstänks för att ha köpt "vitala komponenter till bomben" och deltagit vid rekognoserat campingen innan eller då bomben placerades ut.

 

Mest läst