Utan tillstånd och med "uniformt beteende" demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg under söndagen. 
Utan tillstånd och med "uniformt beteende" demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg under söndagen. 

Därför demonstrerade NMR utan tillstånd

De ville visa att det gick att gå längs Avenyn och uppvisa "uniformt beteende" utan att bli gripna. Så förklarar Nordiska motståndsrörelsen helgens tillståndlösa demonstration.

ANNONS
|

Det är i en sändning i den egna nätradiokanalen Radio Nordfront som några av förgrundsfigurerna i Nordiska motståndsrörelsen summerar vad de själva betecknar som en succé – den oannonserade demonstrationen i Göteborg under söndagseftermiddagen.

– Att vi kom hit utan att polisen hade en aning om det. Minst 50 av de 88 personer som deltog är avlyssnade. Fyfan vad pinsamt för Erik Nord och hela maskineriet, säger programledaren, NMR-aktivisten Robin Palmblad.

"De vill tysta oss"

I radiosändningen – som lades ut sent på söndagskvällen – pratar de om varför demonstrationen genomfördes och vad syftet var. Det framgår att de är irriterade över att polisen inte beviljat tillstånd för den rutt de ansökt den 30 september.

ANNONS

– Polisen körde över oss, drog om rutten och sänkte tiden, så vi får en sämre utgångspunkt, säger Pär Öberg, som sitter i NMR:s ledning i programmet.

– Systemet jobbar för att tysta oss. Men vi kommer aldrig acceptera deras förtryck. Vi kommer bara växa och bli starkare av, säger Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg.

Därför valde de att dyka upp oannonserat och utan tillstånd – för att visa att det "går bättre om polisen inte är inblandad". Men den viktigaste anledningen tycks vara att de inför demonstrationen den 30 september – som de kallar "den viktigaste någonsin" – blivit uppmanade att inte uppvisa "uniformt beteende", eftersom det är hets mot folkgrupp.

– Nu har vi visat att vi kan gå uniformt klädda och bära på våra sköldar. Att man inte skulle få uppvisa uniformt beteende är bara tomma hot. Om det hade varit sant hade de gripit folk i dag, säger Simon Lindberg.

Inte säkert att det var hets

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, var inte på plats vid demonstrationen, men har i efterhand tagit del av bilder och filmer. Han säger att det utifrån dem är det svårt att bedöma om enskilda deltagare gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp under söndagens demonstration.

ANNONS

– Av de fotografier och filmsekvenser som jag tagit del av ser jag inte att de med självklarhet nådde upp till den nivån. Här är viktigt att påpeka att iakttagelsen måste ske när brottet inträffat och bevisningen ska kunna kopplas till varje enskild person man vill rapportera för brottet.

Under söndagen uttryckte många sin förvåning och irritation över att polisen inte stoppade demonstrationen eller grep deltagare misstänkt för hets mot folkgrupp. Bland annat uttalade Daniel Bernmar, kommunalråd (V), kritik via Twitter för att demonstranterna helt öppet kunde använda Tyrrunan – en symbol som är döpt efter asaguden Tyr och som bland annat använts av Waffen-SS.

"Vi ses i rätten"

I radiosändningen raljerar NMR-aktivisterna över Daniel Bernmars twittrande och säger att Tyrrunan är deras skyddade varumärke och att deras jurister kommit fram till att den är fullt tillåten att använda.

– Om någon försöker stoppa den säger jag bara: vi ses i rätten, säger en av aktivisterna i sändningen.

Erik Nord säger att det inte prövats rättsligt om Tyrrunan som självständig symbol utgör hets mot folkgrupp. Och eftersom nazistdemonstrationen ägde rum, utan förvarning, en söndagseftermiddag hade polisen begränsade resurser för att ingripa.

– Demonstranterna kom helt oförhappandes. Vi fick koncentrera oss på att hålla isär dem.

ANNONS

I sin radiosändning har NMR roligt åt att ni inte visste att de skulle dyka upp. Hur ser du på det?

– Hur skulle vi veta att de skulle dyka upp?

Fakta: Polisens taktik

I ett brev till politikerna i kommunstyrelsen redogör Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, för hur myndigheten agerade och resonerade under söndagen.

Han skriver att en icke tillståndsgiven demonstration har samma skyddsvärde som en tillståndsgiven. Polisen kan inte avbryta den, däremot bryter arrangören mot ordningslagen.

Han skriver också att polisen tvingades anpassa sin taktik, på grund av att det var söndag och få poliser i tjänst: "det innebär inte att man kan begå brott utan att riskera att straffas men vi kan komma att behöva rapportera och utreda dem i efterhand i stället för att gripa dem på plats".

ANNONS