Cornelia, 19, reser jorden runt ensam

Cornelia Karlsson, 19 år, var trött på skolan efter studenten. Hon bestämde sig då för att resa jorden runt på sex månader, ensam. Om en månad lyfter planet mot Kapstaden, Sydafrika, som blir första anhalten på resan. – Jag hoppas kunna inspirera andra till att göra något liknande, säger Cornelia Karlsson.

ANNONS
|

Cornelia Karlsson, 19, år tog studenten från gymnasiet i Göteborg i somras. Hon beskriver tiden efter gymnasiet som en period mellan skoltiden och vuxenlivet där det är lätt att känna sig vilsen. Hon bestämde sig därför tidigt att ensam resa jorden runt.

– Många har valt att plugga vidare direkt, men jag resonerar mer som att det enda jag gjort i mitt liv är att gå iskolan. Det är dags att göra något annat. Om det är någon gång man ska göra en resa så är det nu, säger Cornelia Karlsson.

Planen är vara borta i sex och en halv månad och Cornelia Karlsson kommer besöka allt från Sydafrika, Australien, Ecuador till USA och Galapagosöarna. Hon har planerat resan i över ett år och sett ut en rutt som hon är nöjd med. Hon ska bland annat surfa i Australien och vandra i Peru.

ANNONS

– Det är mycket äventyr på den här resan och det passar mig. Det känns som jag har chansen att göra saker som jag inte gjort annars, säger hon.

Vill resa ensam

Att resa ensam är något hon bestämt sedan länge och är inget som skrämmer Cornelia Karlsson. Tvärtom ser hon det som en utmaning, bland annat för att träna upp sin sociala förmåga och att våga söka upp nya människor.

– När du reser själv har du ju det yttersta ansvaret för allt, det ska bli spännande men också en extrem utmaning. Men jag vill verkligen göra det här på egen hand, säger Cornelia Karlsson.

Hon berättar att vissa av hennes vänner har tyckt att hon är lite konstig som ska resa helt ensam och vara borta så länge, medan hennes föräldrar är de som har stöttat henne mest.

– Mina föräldrar har tyckt att det är självklart att jag ska göra något sånt här och inte alls tyckt att jag ska börja plugga direkt. Vad ens föräldrar tycker påverkar såklart en, så det har varit skönt att de backar mig. Det är mer mina vänner som tycker att jag är galen.

Mycket planering

Det negativa med att resa själv tror Cornelia Karlsson kommer vara den ekonomiska biten eftersom det inte går att dela på kostnader för till exempel boende med någon. Samtidigt tror hon inte att hon kommer vara speciellt ensam, då det finns många andra som också reser själva.

ANNONS

Förberedelserna inför resan har framförallt handlat om praktiska saker, som att få nödvändigt vaccin, söka alla visum som behövs och läsa på om platserna. Att packa har också tagit en del av planeringstiden. Att packa för ett halvår på resande fot är inte det enklaste. Cornelia Karlsson har försökt tänka minimalistiskt.

– Dethar varit svårt att packa, jag ska ju göra ganska mycket olika saker och det kommer vara olika temperaturer på olika platser. Men jag ska ha med mig ganska lite. Jag har köpten riktigt bra sovsäck och ett par rejäla vandringskängor, vilket kommer vara grunden, säger hon.

Jobbat hela sommaren

Men en stor del av planeringen inför resan har handlat om att spara pengar. En jorden runt resa är inte gratis och Cornelia Karlsson har jobbat hårt för att få ihop de 200 000 kronor som hon tror att resan kommer landa på.

– Jag har arbetat under hela gymnasiet och jobbat otroligt mycket i sommar. Jag har sparat väldigt målmedvetet till det här. Under sommaren balanserade jag tre olika jobb, men det var okej för att jag var väldigt motiverad på grund av mitt mål, säger hon.

Den 4 december bär det av och Cornelia Karlsson kommer försöka dokumentera så mycket som möjligt av sin resa på sin Instagram @CornelikaKkarlsson.

ANNONS

– Jag hoppaskunna inspirera andra till att göra något liknande, säger Cornelia Karlsson.

ANNONS