Citypolisen: Äldre drabbas inte ofta – men hårt

ANNONS
|

GP berättade i tisdagstidningen om att en 89-åring rånades i Kortedala i förra veckan mitt på blanka dagen. Hon är inte ensam. Under de första åtta månaderna anmäldes tio rån/rånförsök som antingen skedde i centrum eller utgick därifrån.

Jens och Patrik arbetar som spanare och utredare i City. De har haft flera ärenden där åldringar rånats.

–Hur kan man råna någon som ser ut som en mormor? De äldre är en väldigt utsatt grupp. Rånaren nöjer sig inte bara med att stjäla, utan använder även våld mot äldre. Vi har haft ett par riktigt fula rån där man sparkat på offret flera gånger, säger Jens.

ANNONS

Rånaren är ute efter de gamlas halskedjor, ringar eller andra smycken. Även plånböcker, då många äldre har kontanter på sig, är intressanta.

–Det är så lågt att man blir mörkrädd. Många drabbade mår väldigt dåligt efteråt och vågar inte gå ut, säger Patrik.

Trots att det varit flera rån mot äldre senaste tiden är ändå risken liten att drabbas för brott. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Emelie Färdeman är en av författarna bakom den nationella trygghetsundersökningen som görs årligen. De som svarar är uppdelade i olika åldersgrupper mellan 16 och 79 år.

–Det är framför allt unga personer, 16–24 år, som drabbas av brott. Minst risk att drabbas är det i den äldre gruppen, säger hon.

Citypolisen har jobbat mer aktivt med att förebygga och klara upp rån i centrala Göteborg i år. En rångrupp har bildats med spanare, utredare och förundersöknings­ledare.

–Jag trodde kanske att det skulle vara fler ungdomsrån där både offer och misstänkt är under 18 år, men så har det inte alls sett ut, säger Jens.

Rånaren är en man mellan 18 och 30 år som inte väntar på mörkret för att råna någon. De flesta rånen i centrum sker i Nordstan, vid Centralstation, Järntorget och kringliggande gator nära Avenyn.

ANNONS

Citypolisen delar in offren i fyra grupper:

•Äldre personer

•Kvinnor som jobbar oregelbundna tider och är på väg till eller från jobbet.

•Berusade män efter en kväll på krogen.

•Mellanstadiebarn som åker till centrum dagtid med sin månadspeng för att handla.

Rångruppens mål är att ta tag i alla rånanmälningar medan de fortfarande är färska.

–Vi öppnar och tittar på alla anmälningar och tar direktkontakt med den utsatta. Vi försöker ta reda på allt kring fallet och även om vi inte lyckas lösa det så känner de flesta drabbade sig åtminstone sedda och lyssnade på, säger Patrik.

ANNONS