Ortopedingenjören Christoffer Johansson tycker det är en utmaning att ordna specialskydd till djur som annars kanske skulle avlivats.
Ortopedingenjören Christoffer Johansson tycker det är en utmaning att ordna specialskydd till djur som annars kanske skulle avlivats.

Christoffer Johansson hjälper hunden stå på egna ben

ANNONS
|

Det började när familjen Johanssons egen hund Elly, en Australien shepherd, skadade sig under en agilitytävling.

– Vi tyckte att det var konstigt att veterinären ville ta bort gipset och gå till full belastning utan något mellansteg och rehabilitering. Vi fick lov av veterinären att tillverka ett eget skydd där vi kunde anpassa belastningen av den skadade senan i handleden. Elly kunde snart ta sig tillbaka och tävla för fullt, berättar Christoffer.

Christoffer, som då gjort traineetjänst i Borås, efter att ha jobbat på Mölndal sjukhus och på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tillverkade ett skydd till hunden tillsammans med sin pappa Christer, även han ortopedingenjör. De gjorde en så kallad ortros, som hjälpte hunden tillbaka till ett fortsatt bra liv. Christoffer letade på nätet efter specialskydd till djur, men hittade bara ett företag i Kanada, ett i Europa och ett i USA.

ANNONS

– Jag jobbar fortfarande lite på humansidan, men det har blivit att jag gått över mer och mer till detta och i dag är det nog 90 procent av tiden som går till att hjälpa djur, säger Christoffer.

Han jobbar delvis tillsammans med sin pappa på familjeföretaget där människor får hjälp med olika problem, bland annat tillverkar de skoinlägg efter gipsavgjutningar på fötterna. Han driver också ett företag som har Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg som främsta samarbetspartner.

– Jag hyr in mig här och här står jag och tillverkar hjälpmedlen, säger han och visar sitt rum inne i djursjukhuset.

Christoffer berättar att användning av ortopedtekniska hjälpmedel till djur är relativt nytt, han har jobbat på att utveckla konceptet sedan 2011.

– Vi har en fyrstegsbehandlingsnivå där nivå 1 är lätt stabilisation och nivå 4 är fullständig stabilisation eller kontrollerad rörlighet. Jag tycker att ortoser är ett bättre alternativ än gips eftersom de ger möjlighet till en kontrollerad belastning och rehabilitering samt att gips ofta ger djuren trycksår. Skydden jag gör går att ta av och sätta på vid behov, säger han.

Nackkragar och specialanpassade skenor för tassar är några av sakerna han hjälper klinikernas patienter med.

Han berättar bland annat om en hund, en grand danois, som flera experter menade skulle avlivas på grund av ett neurologiskt fel som gav en så kallad dropptass och sår till följd av sina problem. Det är en för stor hund för svårt att kunna leva på tre ben. Christoffer tillverkade en ortros som placerade baktassen rätt och Vanja kunde fortsätta leva. I dag behöver hon inte skyddet längre utan är helt åtgärdad.

ANNONS

– Jag tycker det är en spännande utmaning och satsar helhjärtat och nästan heltid på detta sedan april i fjol, säger Christoffer.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att hjälpa till. Många djur behöver inte avlivas, det finns betydligt mer hjälp att få än vad folk i allmänhet känner till.

Han föddes i Uddevalla 1980 och växte upp i samhället Herrestad utanför kuststaden. Familjen hade klinik i huset där de tog emot människor. I dag bor han med sin familj, fästmö och dotter, i Fredriksdal. Han kommer fortsätta att dra sin lans för djurens rätt till ett drägligt liv, oavsett om det handlar om diskbråck, knäskador eller andra problem.

– Målsättningen är att kunna ge samma typ av ortopedteknisk behandling till hundar och katter som till människor. Vi har kommit en bra bit på vägen, säger han.

FAKTA: Christoffer Johansson

Ålder: 35

Yrke: Legitemerad ortopedingengör

Familj: Sambo och en dotter

Bor: Fredriksdal

Hobby: Tränar gärna, löpning, cykel och klättring

Läser: Deckare

Tittar på: Discovery

Lyssnar på: Allätare, gärna 70-talsmusik eller Lars Winnerbäck och Anna Ternheim

ANNONS