Christer Gustavsson tycker att memlisar har fått lite oförtjänt dåligt rykte
Christer Gustavsson tycker att memlisar har fått lite oförtjänt dåligt rykte

Christer tar memilsarna i försvar

ANNONS
|

I takt med att samtiden utvecklas berikas svenskan varje år med några nya ord, som tidigare inte behövts. Bland de senaste orden som fått ta plats återfinns till exempel mobilvantar (fingervantar anpassade för telefoner med pekskärm) och drinkorexi (självsvält inför alkoholkonsumtion), men även memil – en förkortning för medelålders män i lycra.

– Det är ett jättebra ord. Medelålders man i lycra, det är ju precis vad jag är. Och de flesta som cyklar med oss är 40-åriga småbarnspappor, säger Joakim Adolfsson, rutinerad cyklist i Hisingens Cykelklubb.

– Jag tar det med ett leende, det är en komplimang. Och det är jättemånga andra som också borde prova det här.

ANNONS

Ordet memil är en försvenskning av det brittiska mamil (middle-aged man in lycra) och fick sitt genomslag när en reporter på Dagens Nyheter skrev att horder av svettiga medelåldersmän i tajta brallor som sveper fram över tullarna på racerhojar har blivit ett vanligt fenomen. Och det är ett fenomen som blir allt vanligare. I Göteborg finns många olika klubbar att cykla med för den som är intresserad. Störst är Hisingens CK, med över 600 medlemmar, som arrangerar gemensamma turer tre-fyra gånger i veckan under högsäsongen. Och då är alla välkomna, män som kvinnor.

– Det är en oerhört social träningsform, men det tror jag många har missat eftersom det är en individuell idrott, säger Joakim Adolfsson. När man är 30-40 personer som cyklar tillsammans i några timmar blir det många konversationer som man håller igång samtidigt. De är lite som speeddating.

För att träningscykla behövs egentligen ingen avancerad utrustning men vill man verkligen smälta in i gänget är det inte dumt att satsa på en fjäderlätt kolfibercykel, som inte sällan kostar lika mycket som en bättre begagnad bil.

– Det finns ingen egentlig gräns för vad det kan kosta. Man vill ha ett par olika cyklar, sen ska man ha hjälm, bra kläder och lite andra roliga prylar. Det rinner ganska snabbt iväg, konstaterar klubbmedlemmen Christer Gustavsson.

ANNONS

Men tillvaron är inte bara guld och gröna skogar för Sveriges memils. Enligt Språkrådet är lämpliga synonymer till ordet ninjacyklist och härskarcyklist. Anledningen till detta ska vara att många inte tvekar för att hålla hög fart och göra tighta omkörningar, även på cykelbanor inne i stan.

Med jämna mellanrum får cyklisterna kritik i medierna. I GP kunde man nyligen läsa om hur cyklister har en hemlig klubb, sitt eget Tour de France, i centrala Göteborg där de med stirrande blick i 50 knyck svischar över Göta Älvbron. Men den typen av cykling är inget som Hisingens memils känner igen sig i:

– Det finns de som anser att cykel ska framföras sittandes i tio kilometer i timmen, med cykelkorg och utan hjälm. Sen finns det de som vill träna cykel. Det är lite som korpfotboll och elitfotboll, det är olika saker. Men det är inga seriösa cyklister som kör på det sättet inne i stan. Vi tränar ju aldrig inne i stan, det går inte, säger Joakim Adolfsson.

Christer Gustavsson fyller i:

– Jag tycker vi har fått lite oförtjänt dåligt rykte. Det märker man när det skrivs negativt om cyklister, vilket medhåll det får. Det finns Hata cyklister-grupper på Facebook. Och det är det som är problemet, att man drar alla över en kam. Vi är väldigt noga med att följa reglerna när vi cyklar, man ska inte snedda över korsningar och man ska inte köra mot rött.

ANNONS

Vill man cykla med Hisingens Cykelklubb är det ordning och reda som gäller. För att få följa med på deras cykelturer krävs att du är med på en introduktionsrunda där du får lära dig allt om trafikregler och vett och etikett för cyklister.

– Vi välkomnar alla att komma och testa en runda. Även bilister och fotgängare kanske skulle ha något att lära på det, då ser man hur vi tänker och så märker man att vi inte är så farliga ändå, säger Joakim Adolfsson.

ANNONS