Chockhöjning av tomtavgifter

ANNONS
|

Chockhöjda marktaxeringar har drivit upp beloppen till nivåer som gör villa- och radhusägare både förtvivlade och förbannade. I år kräver fastighetskontoret cirka 25 000 kronor för en liten tomt i Önnered. Tomträttshavare på Lindholmen ska betala över 35 000 kronor.

- Vi pensionärer har det knapert som det är ändå. Hur ska vi ha råd att bo kvar när en liten radhusplätt på 216 kvadratmeter drivs upp till fruktansvärda belopp?

Frågan ställs av Gunilla Andersson som drev ärendet till högsta politiska Göteborgsnivå förra året. Efter massiva protester ändrade fullmäktige då rådande formel för beräkning av tomträttsavgäld för att lindra effekten. Partierna var eniga och många radhus- och villaägare pustade ut.

ANNONS

Årets kraftiga höjningar beror på att två personer överklagade det beslutet:

"Har inte villaägare råd att bo i sin villa får de söka bidrag. Kommunen ska inte subventionera med sänkt tomträttsavgäld", skriver den ena.

"Jag vill att länsrätten fattar beslutet att subventioneringen av tomträtter för villor är olagligt", skriver den andre.

Breven inkom in i maj förra året, men länsrätten har fortfarande inte tagit ställning i frågan. Vid årsskiftet måste fastighetskontoret skicka ut räkningar enligt den tidigare formeln.

- 660 hushåll har fått nya avtal och ska betala höjd avgäld, och varje dag tillkommer fler. Många blir upprörda när de ser det höga beloppet, men den gamla formeln gäller tills länsrätten fattat sitt beslut, säger Agneta Lundgren, handläggare på fastighetskontoret.

Samma två privatpersoner har också överklagat fullmäktiges beslut om ny formel för friköp av tomträtt. Även det anses vara otillåten subventionering.

Länsrätten ska syna båda dessa ärenden samtidigt. Men än har ingen ens börjat titta på saken.

- Vi är fullt medvetna om att de är angelägna frågor för många med tomträtt. Men under hösten har vi haft en enorm ökning av överklaganden av sjukersättningar och sjukpengar. Och nu står vi inför en stor omorganisation. Alla mål kommer att lottas om på nya handläggare när hela länsrätten i Halmstad och halva länsrätten i Vänersborg ska flytta hit, säger Ulla Ornial, handläggare på länsrätten i Göteborg.

ANNONS

Om länsrätten ger kommunen rätt, kommer den nya formeln att träda i kraft. Familjerna som börjat betala kommer i så fall att få pengar tillbaka.

Men de två som överklagat har möjlighet att gå vidare till kammarrätten. I så fall kan det dröja ytterligare ett år innan den nya formeln börjar gälla.

Riksdagsmän från båda blocken har uppmärksammat de chockhöjningar som väntar många av landets 60 000 tomträttshavare. Olika kommuner har olika sätt att beräkna både markhyror och friköp av tomträtt. Som exempel höjdes avgiften för en villaboende i Sollentuna från 300 kronor till 70 000 kronor per år.

Justitieminister Beatrice Ask anser att utredningen måste vänta till efter valet i höst.

Den som inte hade råd att köpa egen mark, erbjöds att hyra en tomt av kommunen. Förr var markhyran (tomträttsavgälden) mycket låg, men kraftiga höjningar sker vart tionde år när avtalen skrivs om.

Tomträttsavgälden beräknas på 30 procent av marktaxeringsvärdet till 3,5 procents ränta, enligt den nu överklagade formeln i Göteborg. En tomträtt som värderas till en miljon kronor skulle alltså kosta 10 500 kronor per år. Enligt den formeln som gäller ännu blir markhyran 16 800 kronor.

ANNONS