Chalmerstidning får kritik för kvinnofientlighet

ANNONS
|

I det senaste numret av Tofsen skriver en av tidningens skribenter, Sebastian Lindberg, i en krönika att han inte tål feminister. Krönikan har rubriken En kvinnas förtryck.

"Skapa större klyftor"

Några utdrag ur texten:

"Det är så viktigt för dessa kvinnor att bibehålla myten om den tyranniserande mannen att så fort denna villfarelse blir ifrågasatt tar rörelsen till krigsmedel och tar fram exempel på mäns grymhet." /---/ "Det feminister gör genom att demonisera män är att försätta sig själva i en offerposition som tillåter dem att ta till knytnävarna. Precis som tyskarna under trettiotalet demoniserade judarna."-----/ "Det enda de radikala feministerna gör är att skapa större klyftor mellan män och kvinnor genom påståendet att en könskamp fortfarande existerar. Gräv ner yxan och hävda er istället. På arbetsplatser såväl som i hemmet."

ANNONS

"Problematiskt"

- Människor får tycka vad de vill och det är viktigt, men det finns mycket som är problematiskt med den här texten. Till att börja med är det ett hån mot de kvinnor som utsätts för våld, det händer ju så många kvinnor som dödas eller får söka vård efter systematiskt våld. Att negligera det som han gör i början av texten är hånfullt, säger Kerstin Alnebratt som tror att många män skulle ha svårt att känna igen sig i bilden han ger.

- Men det som är riktigt allvarligt är att han jämför nazisternas förföljelse av judar med feministerna. Man får tycka vad man vill, men den här jämförelsen är riktigt allvarlig och beklämmande, säger hon.

Sebastian Lindberg:

- Jag jämför likheten i retoriken snarare än människorna, argumentationssättet. Att "vi på grund av det här inte har det här och det här", säger han.

Krönikan har fått kritik för att vara kvinnofientlig?

- Texten är inte skriven för att vara kvinnofientlig. Jag personligen är inte kvinnofientlig. Texten är öppen för tolkning, inte kvinnofientlig. Jag tycker inte att det är relevant vad jag anser om vad en genusforskare säger om krönikan, som jag hoppas att hon har läst. Tofsen har bemött kritiken. Det är också det bemötandet tidningen ger, säger Sebastian Lindberg.

ANNONS

Fredrik Lövhall är chefredaktör för Tofsen.

- Det är ingen jämförelse mellan nazister och feminister. Det är en retorisk metod som han jämför. Det är problematiskt att folk tolkar det så här. Den här texten är för mig ofrånkomligen kraftigt ironiserande, det är olyckligt att folk tolkar det annorlunda, säger han.

"Personlig åsikt"

Lövhall poängterar att krönikan inte är skriven för att vara kvinnofientlig och att det är olyckligt att reaktionerna har kommit att beröra det, i stället för vad som egentligen var syftet, att krönikan belyser en annan sida av dagens debatt.

"Detta är en krönika som beskriver en personlig åsikt. Vi tycker det är viktigt att poängtera att detta varken är Chalmers, Chalmers studentkårs eller kårtidningens ståndpunkt i frågan", skriver han i ett mail.

Emilia Liljeström, ordförande Chalmers studentkår, meddelar, också via mejl att kåren tar avstånd från krönikan.

Övertramp

Kerstin Alnebratt igen. Hon tycker att krönikan är ett grovt övertramp.

- Att man beskriver män på detta sätt och uppmanar till individualiserad politisk kamp är en sak, men att hånfullt beskriva våld mot kvinnor är en annan. Den här mannen borde läsa på om hur kvinnor drabbas av våld. Är detta inte ett skämt så tror jag att tidningen behöver sätta sig ner och diskutera sina värdegrunder. Jag skulle också rekommendera en resa till Auschwitz och ett samtal med de aktiva inom en judisk församling, säger hon.

ANNONS

Chalmers Studentkårs medlemstidning med en upplaga på 3 500 exemplar. Finansieras helt av annonsintäkter.

ANNONS