Arkivbild: Nicklas Elmrin
Arkivbild: Nicklas Elmrin

Chalmersanställd avstängd efter misstänkt brott

En medarbetare vid Chalmers tekniska högskola ska i åratal ha köpt in konsulttjänster från ett bolag som drivs av nära släktingar. Mannen är nu avstängd och polisanmäld misstänkt för brott.

ANNONS
|

Mannen har arbetat vid Chalmers under många år och är nu polisanmäld misstänkt för trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri. Han har ingen ledande befattning med personalansvar och är avstängd med lön i avvaktan på utredningen.

Prefekten vid den aktuella institutionen, som är högst ansvarig för institutionens ekonomi, och har mot bakgrund av avslöjandet begärt att för lämna sitt uppdrag. Under utredningstiden tar proprefekten över ansvaret och personalen är informerad.

Anlitade anhöriga

Utredningen handlar om att mannen under ett tiotal år har anlitat ett konsultbolag som drivs av nära släktingar, till ett belopp av drygt tre miljoner kronor.

– Vad vi förstår sitter han inte själv i bolagets styrelse eller som ägare, däremot till honom närstående personer. Jag kan inte heller säga att alla dessa fakturor som vi har hittat är felaktiga eller bedrägliga men vad vi kan säga är att vi har fattat klara misstankarmot mannen baserat på dessa, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd vid Chalmers Tekniska högskola.

ANNONS

Hur närstående?

– Väldigt nära, så mycket kan jag säga.

Hur har de misstänkta oegentligheterna kunnat pågåunder så många år?

– Bra fråga. Vår ekonomiavdelning övervakar ju de ekonomiska rörelserna på Chalmers och vi upptäckte ju detta i samband med en standardkontroll då vår ekonomichef reagerade över en faktura, säger Stefan Bengtsson.

All akademisk personal har rätt till bisyssla utanför högskolan, då även i form av bolag. Detta under förutsättning att det inte handlar om konkurrerande eller arbetshindrande verksamhet, eller verksamhet som kan klassas som olämplig ut varumärkessynpunkt.

– Alla måste redovisa sina bisysslor, i det här fallet finns det skäl att tro att den inte varit korrekt redovisad. Hur bra regler och riktlinjer vi än har så är det klart att det går att gå runt systemet om man har uppsåt att göra det. Vi måste nu jobba ännu mer internt med att medvetandegöra risker, säger Stefan Bengtsson.

I början av juni berättade GP om en professor vid Göteborgs universitet som är misstänkt för ekonomiska oegentligheter och som nu hotas av åtal. I samband med utredningen upptäcktes en härva av muntliga otydliga avtal, omfattande kontanta transaktioner utan kvitton och felaktigt beviljade stipendier till icke-stipendiater.

ANNONS

GP begärde och fick ta del av GU:s internutredning men när det gäller den aktuella internutredningen vid Chalmers är det stopp. Till skillnad från GU, som är en offentlig myndighet, drivs Chalmers tekniska högskola i bolagsform men omattas ändå av offentlighetsprincipen, vilket framgår tydligt av i en bilaga till den aktuella lagen.

Vidare finansieras verksamheten vid Chalmers, liksom verksamheten vid Göteborgs Universitet, till stora delar av skattepengar.

GP har överklagat Chalmers beslut till kammarätten.

ANNONS