Chalmers inviger mångmiljonprojekt

ANNONS
|

"Innanför entrén svänger arkitekterna till vänster och ingenjörerna till höger. Så har det alltid varit i A- och V-husen på Chalmers." Så beskrevs projektet av den dåvarande arkitektbyrån när Ulla Antonsson på White Arkitekter tog över år 2014.

– Nu blir det ändring på detta, säger hon när det nya, gemensamma huset invigs.

Ny struktur på Chalmers

Det senaste året har Chalmerselever som läser till arkitekter och ingenjörer haft en byggarbetsplats som studiemiljö. En del av området i Johanneberg har byggts om invändigt till det som nu kallas samhällsbyggnadshuset. Nyligen slog Chalmers ihop arkitektur och samhällsbyggnadsteknik till en institution. Målet med ombyggnationen var därför att skapa öppna, delade ytor där elever och personal från de olika programmen kan samverka.

ANNONS

–Vi har skapat fler platser att mötas på. Vi har också sett till att skapa förutsättningar för att lokalerna ska kunna användas på olika sätt, säger Ulla Antonsson.

Mångmiljonprojekt

Där ska arkitekter och ingenjörer samsas om bland annat bibliotek, ritsalar, verkstad och kafé. För det har fastighetsägaren Akademiska Hus betalat 360 miljoner kronor.

Ulla Antonsson påbörjade sin arkitektutbildning 1973 på Chalmers och har återvänt som både lärare och professor. Hon har också en koppling till arkitekten som ritade huset. Helge Zimdal var professor på institutionen och Ulla Antonsson har haft honom som föreläsare. För henne är det därför ett uppdrag som skiljer sig från många andra.

–Jag har haft kontinuerlig kontakt med byggnaden. Jag och de andra två arkitekterna har läst här och har enormt mycket egna erfarenheter av huset. Och det gäller även flera ingenjörer som har arbetat med projektet, säger Ulla Antonsson.

"Lejonets kula"

Ytterfasaden har inte renoverats utan det är insidan om 24 000 kvadratmeter som har byggts om.

–Det har varit ett väldigt roligt arbete, jag tycker om byggnaden men förstod att den behövde förändras i grunden. I arbetet har vi valt att lägga till ett nytt material och det är furu, säger hon.

ANNONS

I efterhand är Ulla Antonsson nöjd. Men det var med delade känslor hon sa ja till projektet att rita om just en arkitektskola.

–Det har varit med skräckblandad förtjusning inför kritiska studenter och personal. Det är ju att kliva in i lejonets kula.

Fakta: Samhällsbyggnadshuset

  1. Ombyggnationen har tagit ett drygt år
  2. Projektet har kostat omkring 360 miljoner
  3. Ytan som byggts om är 24 000 kvadratmeter
  4. Som mest har 220 personer arbetat samtidigt med projektet
  5. Akademiska Hus är fastighetsägare till huset
  6. Arkitekt är Ulla Antonsson på White Arkitekter
ANNONS