Första kvarteret. I vår startar bygget av bostäder vid Partille arena. Byggherre är Peab.
Första kvarteret. I vår startar bygget av bostäder vid Partille arena. Byggherre är Peab.

Centrumbygget startat i Partille

Bygget av 140 små lägenheter i kommunal regi är i gång. Och till våren sjösätter Peab sin första etapp av sitt jätteprojekt med 800 lägenheter intill nya arenan i Partille centrum.

ANNONS
|

Det är inte bara en ny arena som tar form bakom de höga bullerplanken längs E20. Här ska också byggas ett tusental bostäder de närmaste tio åren. 800 av dem ska byggas av Peab.

– Det här blir vårt största projekt i Västsverige. Det är nära pendel, nära handel, nära natur. Det är ett oerhört intressesant område, säger regionchefen Pehr-Olof Olofsson.

Som målgrupp ser han unga som skaffar sin första bostad, de som återvänder till hemorten efter några års studier och äldre som vill bo kvar i Partille.

ANNONS

Det som utmärker det första kvarteret kommer enligt Pehr-Olof Olofsson att vara den stora tysta innergården där det planeras för såväl boulebana som växthus och andra umgängesytor. Denna placeras ovanpå den matbutik som kommer finnas i bottenplanet.

Kommunala bostadsbolaget Partillebo har redan påbörjat bygget av 140 mindre hyresrätter i anslutning till gymnasiet, där lägenheter finns vikta för elever som går nationella programmet med handbollsinriktning. Dessutom pågår också arbete för att skapa ett 60-tal lägenheter ovanpå den gamla Partillebohallen, även det i Partillebos regi.

Förutom bostäder växer just nu också ett nytt kulturhus, med förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning i ett, fram i området.

Även om barnfamiljer inte ingår i den primära målgruppen för lägenheterna i Partille port anser kommunens samhällsbyggnadschef Jörgen Hermansson att det finns underlag för en förskola och skola.

Centrumbygget har inneburit stora förändringar i infrastrukturen i Partilles centrala delar. Gamla Kronvägen har byggts om, liksom Skulltorpsmotet. Därtill kommer en ny påfart till motorvägen för att nå Partille Port.

– Kommunen har investerat ett hundratal miljoner kronor i detta. Det kan låta dyrt, men inte i förhållande till vad vi får för pengarna, säger Jörgen Hermansson.

ANNONS

Han påpekar att en ny bro över Säveån ingår och att den kommer göra det möjligt att nå Partille centrum från fler håll än i dag, vilket också förväntas fördela trafiken.

Mellan arenan och det nya bostadsområdet planeras ett torg, vars första etapp ska stå klar till arenainvigningen i september.

– Torget kommer att förändras flera gånger innan det är färdigbyggt. Exempelvis måste vi göra arbeten för att lägga markvärme, en kanal för en sopsug och eventuellt en garagetunnel, men vi vill gärna ha en trevlig entré till arenan, säger Hermansson.

ANNONS