Centralstationen firar 160 år

För en krona köptes marken där nu Sveriges äldsta tågstation, som fortfarande används, ligger. Följ med GP på en rundvandring genom Göteborgs Centralstation, där tågen rusade genom vänthallen och där historiens politiker gömmer sig i taket.

ANNONS
|

Om du passerat Centralen just idag är du en av 75 000 personer. Det är nämligen så många som dagligen går igenom den 160 år gamla byggnaden. Men mycket har hänt sedan invigningen 1858.

– I början var det stora järnvägsspår och ånglok som gick rakt igenom byggnaden och sedan vände. Det var mycket rök, ånga och buller. Det var den nya tiden som kom till Göteborg. Och det var jätteviktigt för staden att få en egen tågstation eftersom man var en handelsstad, säger Kristian Wedel, redaktör för Göteborgiana.

Invigningen ägde rum i oktober 1858.
Invigningen ägde rum i oktober 1858.

1862 gick första resan till Stockholm, men det tog ett tag innan Göteborgs grosshandlare lärde sig hur det fungerade, berättar Kristian Wedel.

ANNONS

Karikatyrer i taken

Under årens lopp har stationen byggts ut och restaurerats ett flertal gånger. Den 14 mars 1923 eldhärjades stationen och skadades då svårt. Men mycket är också väl bevarat. Om man tittar upp mot bjälkändarna i Centralhallen kan man exempelvis få syn på karikatyrer av 1920-talets politiker.

I vänthallen kan man också skåda konstnären Filip Månssons väggmålningar. I slutet av 1940-talet ville man riva hallen och Månssons målningar blev då ett av de vinnande argumenten för att hallen skulle få stå kvar, eftersom verken inte gick att flytta på.

Den 14 mars 1923 eldhärjades Centralstationen. Byggnaderna var då nyrenoverade inför mottagandet av alla resande till Jubileumsutställningen i Göteborg som öppnade den 8 maj samma år. Bild: Järnvägsmuseet, JvmKDAE01037
Den 14 mars 1923 eldhärjades Centralstationen. Byggnaderna var då nyrenoverade inför mottagandet av alla resande till Jubileumsutställningen i Göteborg som öppnade den 8 maj samma år. Bild: Järnvägsmuseet, JvmKDAE01037

Viktig mötesplats

Under onsdagen bjöd Jernhusen stationens besökare på tårta för att fira 160-årsjubileet.

– Det är inte varje dag man har en 160-åring att fira. Vi är väldigt stolta över den här byggnaden och att så mycket är bevarat från historien. Tågstationer är viktiga mötesplatser för människor och många har minnen kopplade till dessa platser, säger Lill Tinnerholm, ekonomisk förvaltare på stationen.

Det sägs att marken som Centralstationen står på endast kostade en krona när det begav sig.

– Pengarna var ju förvisso mer värda då men att det var så billigt kanske berodde på att det låg ett fängelse här från början, säger Lill Tinnerholm.

Om Centralstationen

• Byggdes 1858 och firar nu 160 år

• Är Sveriges äldsta tågstation som fortfarande är i bruk – invigdes 13 år före Stockholms Centralstation

• Den första sträckan gick mellan Göteborg och Jonsered

• 1862 kunde man börja resa till Stockholm

• Stationen ritades ursprungligen av Adolf Willhelm Edelsvärd som var Sveriges första järnvägsarkitekt

ANNONS