Cancersjuka Linda, erbjöds sminkkurs – för att dölja spår av cancer

ANNONS
|

Linda Hedman behandlas för trippelnegativ bröstcancer på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

När hon i förra veckan skulle på sitt andra besök på sjukhuset, blev hon under väntetiden erbjuden att bli uppskriven på en sminkkurs – för cancerdrabbade.

– Hon kom fram till mig och sa, "Linda, ska jag inte ta och skriva upp dig på sminkkurs, så du kan känna dig vacker igen?". Jag själv tyckte att jag hade gjort ett ganska bra jobb med sminkningen innan hon sa något.

Sminkkursen skulle, enligt sköterskan på sjukhuset, vara en populär kurs för just cancersjuka personer.

Linda Hedman berättar att hon i tidigt skede av sin cancerförlorade sitt långa hår och sina ögonbryn – och att det tog lång tid för henne att vänja sig vid sin nya spegelbild.

ANNONS

Syftet med sminkkursen, berättar hon, skulle vara att lära sig att sminka bort de tydliga spåren av cancern.

– Synliga spår av cancer? Kan vi inte lära oss att sminka bort de osynliga spåren av cancer? Det är de som är det jobbiga. Jag har en dålig cancerform. I mitt fall handlar det snarare om hur jag ska överleva, än hur jag kan sminka mig snyggare. Sminkkurs i all ära, men är det det som är det viktiga?

"Skörare än smörgåspapper"

Linda Hedman berättar att hon efter frågan om sminkkursen kände sig arg, ledsen, och att självförtroendet kördes ner i botten. Några dagar senare skrev hon ett långt inlägg om händelsen på sin blogg.

Samtidigtförstår hon grundtanken med kursen, men upplever att erbjudandet landade väldigt fel.

– Ska man in på en behandling för cancer, då mår man redan ganska dåligt, både psykiskt och fysiskt. Efter det här så kände jag mig som sju svåra år. Jag har aldrig haft så dålig självkänsla. Varje gång jag ser mig i spegeln så ser jag plötsligt 17 ställen jag behöver åtgärda, säger hon och fortsätter:

– De här orden har ekat i migsedan dess. Jobbar man inom sådana yrken där man träffar personer som är sköra, vissa dagar skörare än smörgåspapper, då måste man kunna uttrycka sig bättre.

ANNONS

"En populär kurs"

Jan Nyman, verksamhetschef för onkologen vid Sahlgrenska sjukhuset, uppger att han inte känner till exakt hur orden har formulerats vid tillfället, men berättar att det kan erbjudas en frivillig "må bra-kurs" för cancersjuka patienter på sjukhuset.

En kurs, som är frivillig att gå, för att utbyta erfarenheter och tips med varandra och prata om praktiska detaljer kring om man tappar hår eller liknande, berättar han.

– Behandlas man för cancer så kan utseendet förändras väldigt mycket av behandlingen. Sedan en rätt så lång tid så har det funnits ett initiativ, jag vet inte exakt vem som står bakom initiativet, om det är sjukhuset eller en ideell förening, men det är en sorts må bra-kurs som finns för att man som patient ska lära sig att acceptera hur man ser ut och hur man kan gå ut utan att någon ser att man är sjuk, men det här är absolut helt frivilligt och ett sätt att kunna träffa andra.

Han berättar att kursen är helt frivillig – och att det har funnits en stor efterfrågan av patienter som i efterhand har varit nöjda med kursen.

– Det är en väldigt populär kurs och uppskattat av många patienter. Sedan beror det naturligtvis på hur man lägger fram det här till patienter. Det här ska göras på ett bra sätt och kan ske mer diskret. Jag vet inte hur orden har gått, men om det har gått till exakt så här så beklagar jag det här.

ANNONS
Vad är bröstcancer?

Bröstcancer är en elakartad (malign) tumör i bröstet. Det finns olika typer av cancertumörer i bröstet. En del växer långsamt, andra växer snabbt.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Cirka9 000 drabbas årligen i Sverige. Melan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Du kan inte själv ha orsakat sjukdomen, du har inte blivit smittad och du kan inte smitta andra.

Symptom

Olika symptom kan vara tecken på bröstcancer. Knöl i bröstet, knöl i armhålan, indragning av bröstvårta eller hud, hudrodnad och så kallad apelsinhud, allmän förstoring och ökad fasthet av bröstet, sår på huden över bröstet eller vårteksem.

Blir man bra igen?

Numera botas allt fler från bröstcancer. Det beror framförallt på att allt fler fall upptäcks tidigt samt på nya och bättre behandlingsmöjligheter. Cancer är en individuell sjukdom. Det som gäller för andra behöver inte gälla för dig.

När du funderar över Dina förutsättningar att bli botad, jämför då inte med andra kvinnor som har bröstcancer. Läkaren kan ge närmare information om just dina förutsättningar.

Källa:Bröstcancerföreningarnas riksorganisation (BRO)

ANNONS