Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Byteshandel med lägenheter väcker ilska i Rannebergen

Hyresgäster i Rannebergen rasar mot AB Framtidens beslut att överlåta bostäder till privata bolaget Victoria Park. Affären ger kommunen tillgång till mark i Lövgärdet. – De byter mark mot människor, säger Liisa Lehikoinen som bott i Rannebergen i 20 år.

Byteshandeln innebär att Victoria Park tar över 289 lägenheter i Rannebergen och att Framtiden tar över bolagets mark i Lövgärdet. Kommunen räknar med att kunna bygga 250 nya bostäder i området. 
Sarali Lindqvist, Robert Johansson och Liisa Lehikoinen bor grannar med husen i Rannebergen och har alla engagerat sig för att stoppa affären. Liisa Lehikoinen säger att beslutet upprör hela området. 
– 360 personer kom på det senaste mötet som hölls. Vi i Rannebergen är som en familj, vi sörjer det här beslutet tillsammans, säger hon. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS ÄVEN: KF väntas säga ja till byteshandel

Oro för höjda hyror

Grannarna är oroliga för att den nya ägaren ska tvinga upp hyrorna i området. Victoria Parks strategi är enligt hemsidan att "förvärva bostadsfastigheter med hög förädlingspotential och utveckla fastighetsbeståndet genom värdeskapande fastighetsförbättringar..." Sarali Lindqvist har en annan beskrivning. 
– Det är solklart att deras affärsidé är att köpa billiga bostäder och höja hyrorna så att människor inte har råd att bo kvar. De gör renoveringar som ofta är rena fuskjobben, säger hon. 

Flera hyresgäster i Victoria Parks lägenheter på Vaniljgatan uppger att lägenheterna är kalla och att det tagit lång tid att få hjälp med reparationer. 
– När min ugnslucka gick sönder fick jag vänta tre månader på att få den reparerad, berättar en man, som också säger att hans hyra under tre år ökat från 3 100 kronor till 4 000 kronor i månaden, utan att någon renovering gjorts. 

Björn Peterson, områdeschef på Victoria Park i Göteborg och Borås, säger att bolagets lägenheter håller hög standard och att servicen fungerar bra. De boende har ingen anledning att oroa sig för oskäliga hyreshöjningar, säger han. 
– Vi har inte vid något tillfälle tvingat någon att flytta eller tvingat på någon en renovering. Vi uppdaterar hyreslägenheter först när en hyresgäst väljer att flytta ut självmant, och därefter hyr vi ut till ett pris som är förhandlat med hyresgästföreningen, säger han. 

Björn Peterson tycker inte att det är de privata bolagens uppgift att hålla nere hyrorna. 
– Som privat aktör på marknaden anser vi inte att vi har ett ansvar att dela ut lägenheter till personer som inte når upp till den uthyrningspolicy vi har. Där har de kommunala bolagen en väldigt viktig roll, att kunna erbjuda personer med ekonomiska problem bostäder, säger han. 

"Det här är en smutsig affär"

Robert Johansson ser Framtidens agerande som ett svek mot trogna hyresgäster. Han säger att informationen till de boende brustit.
– Man tänkte slå klubban i bordet utan att ha informerat oss boende. Det här är en smutsig affär, säger han. 

Claes Roxbergh (MP), vice ordförande i Framtidens styrelse, säger att de boende inte fått information tidigare eftersom Victoria Park är ett börsnoterat bolag. Information om affären innan den är avgjord skulle kunna påverka börsen. Claes Roxbergh säger att byteshandeln var enda sättet att få tillgång till marken i Lövgärdet. 
– Victoria Park ville inte sälja, så då fick vi betala med lägenheterna. Det här är ingenting som jag tycker om, att vi tvingades sälja, men för mig är det viktiga i detta att vi får något att hända i Lövgärdet, säger han. 

Det är upp till kommunfullmäktige att bestämma om bytesaffären ska gå igenom. Nästa möte är den 23 november, och samma dag planerar de boende i Rannebergen en stor demonstration. Fyra bussar har hyrts för att boende ska kunna ta sig in till Gustav Adolfs torg. 

Mest läst