Byggstart för nya Hisingsbron

2016 kommer den nya bron mellan centrum och Hisingen att påbörjas. Det finns bara ett krux.

ANNONS
|

Under fredagsmorgonen var det en presentation av nuläget för Hisingsbron i Älvrummet.

I april kommer göteborgarna att få se de första tecknen på den nya bron över Göta älv. Susanne Viberg är trafikkontorets projektledare för bygget.

- Det första man kommer att se är grävmaskiner och hål i gatan, säger hon.

I april kommer ledningsarbeten inför brobygget att påbörjas i Gullbergsvass. Ledningar för el, vatten och annat ska flyttas och en lokalgata ska byggas om.

Förberedelserna för bygget är i gång sedan länge. Susanne Viberg säger att anbudstiden för själva brobygget går ut i maj. Det är ett stort projekt värt 1,5 miljard kronor och kommer att sysselsätta runt 300 yrkesarbetande plus alla inom verkstadsindustrin som ska leverera stålkonstruktioner till bron.

ANNONS

- Vi får många frågor från hela världen om anbudet, säger Susanne Viberg.

Men innan bygget kan komma igång är det två domar som måste avgöras. Detaljplanen är överklagad. Där väntas beslut i januari. Brobygget är också överklagat till Mark- och miljööverdomstolen. Det beslutet kommer troligen i mars.

Läs också: Avgörande om Hisingsbron dröjer

Under byggtiden kommer det att vara störningar i trafiken, men trafikkontoret vill minimera dem. Camilla Landén är biträdande projektledare på trafikkontoret och ansvarig för tillgänglighetsfrågorna.

-Det ska vara hög tillgänglighet under hela byggtiden. Vi kommer att prioritera cykel-, gång- och kollektivtrafik., säger hon.

När Stadstjänarebron över E45 rivs kommer en tillfällig gång- och cykelbro att förbinda Centralenområdet och Gullbergsvass.

-Göteborgarnas tillgång till promenad- och cykelstråk ska vara god, säger Camille Landén.

Så småningom ska parkeringshus vid Lilla Bommen rivas, men Camilla Landén säger att inga förhyrda parkeringsplatser försvinner.

-Vi kommer att flytta P-arken för att ersätta p-platser, säger hon.

På webbportalen trafiken.nu kan resande hålla koll på trafikläget för olika sätt att ta sig fram. Där kommer också uppdatering om byggprojektet att läggas ut.

ANNONS