Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

Byggnadsställning har rasat i Göteborg

En byggnadsställning rasade över en husfasad och fyra bilar i Göteborg under tisdagskvällen. Räddningstjänst och polis var på plats och sökte efter en orsak till raset. – Det var jätteläskigt, jag är helt skakig, jag tänker bara på om någon hade fått en glasskiva på sig, säger Amanda Cederqvist Öberg som bor i huset som träffades av ställningen.

Räddningstjänsten larmades till Sjömansgatan strax innan halv nio under tisdagskvällen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en byggnadställning som har rasat. Den är cirka 15 meter stor, fasaden på huset mittemot och några bilar runtomkring har träffats, säger Sara Rosenqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten vid Storgöteborg. 

Totalt fyra bilar har kommit till skada i raset. Räddningstjänsten skickade ut en stegbil till området för att kolla att resterande ställningar i området stod kvar – vilket de gjorde.

– Vi har tagit kontakt med ställningsbyggare, familjebostäder och företaget som målar på platsen. Alla som är berörda i bygget är informerade, säger Bosse, larm- och ledningsoperatör.

Har svajat tidigare

En kvinna som bor på gatan blev vittne till händelsen och berättar för GP att hon satt i sitt vardagsrum när hon hörde en fruktansvärd smäll. 

– Jag skulle precis gå ut och köpa glass, jag och min sambo satt i vardagsrummet, så bara braka det till utanför, så titta vi ut och då är det massor av människor där och den stora byggnadsställningen ligger ner på marken. Det lät som en återvinningslastbil för glas, det lät som värsta raset, säger vittnet till GP. 

Kvinnan tänkte på att ställningen verkade ostadig tidigare under dagen när det blåste och hon passerade den, men trodde aldrig att den skulle kunna rasa. Enligt henne har minst två bilar träffats av ställningen.

– Tidigare när det blåste reagerade jag på att ställningen vajade och tänkte på om den verkligen sitter säkert. Jag är lite i chock nu, hade någon fått den här ställningen på sig kunde de ha dött, säger hon. 

Flydde ställningen 

Amanda Cederqvist Öberg, 18 år, bor i huset som träffades av byggnadsställningen. Hon satt och åt middag tillsammans med sin familj när hennes pappa upptäckte att halva byggnadsställningen hade lossnat och hängde ut över gatan. Han larmade då räddningstjänst och polis. Men när han var ute på gatan för att möta dem rasade ställningen helt och hållet.

Amanda, hennes mamma och hennes vän fick fly från fönstret för att undkomma den jättelika ställningen. 

– Jag och min kompis och min mamma stod vid fönstret och kollar ut på gatan, och ser hur resten av byggnadställning lossnar från väggen och faller emot oss. Vi var tvugna att springa ifrån fönstret, byggnadställningen träffar det så det går sönder och det blir glassplitter i hela rummet, säger Amanda Cederqvist Öberg och fortsätter:

– Det var jätteläskigt, jag är helt skakig, jag tänker bara på om någon hade fått en glasskiva på sig. 

Enligt Amanda Cederqvist Öberg är det flera fönster på huset som har blivit sönderslagna och hon beskriver stämningen vid platsen som kaosartad.

– Byggnadställningen ligger just nu över bilar. Det är kaos, brandkåren är här, säger hon.

Lämnade platsen

När räddningstjänsten lämnade platsen vid halv tiotiden under tisdagskvällen låg ställningen fortfarande på marken. Nu är saken en fråga för försäkringsbolag.

– Vi har lämnat platsen men vi har en insatsledare kvar. Vi har lämnat över till familjebostäder och ställningsbyggarna på plats. Vad orsaken är till att den har ramlat, det vet jag ej, säger Bosse, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Polisen var fortfarande kvar på platsen sent under tisdagskvällen. 

– Det är avspärrat på plats, så ingen mer ska komma till skada, säger Ann-Christin Löftsrand, vakthavande befäl vid polisen region Väst. 

Mest läst