Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

Butiksanställd fick vapen riktat mot sig under rån

Med ett vapen riktat mot sig tvingade de fyra maskerade rånarna den butiksanställde mannen att ge dem pengar. – Annars skadar jag dig, skrek en av rånarna enligt offret. Nu har åtal väckts – men bevisningen har bara räckt till att åtala en av de fyra personerna.

Det var på kvällen den åttonde september i år. En butik i Lundby i Göteborg skulle precis till att stänga. En butiksanställd höll på att plocka in skyltar som stod utanför när han såg fyra män på andra sidan gatan:
– Jag förstod med detsamma att de var där för att råna butiken, sa affärsbiträdet i ett senare förhör.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De fyra maskerade männen trängde sig in i butiken, tog tag i och knuffade in den butiksanställde mannen. De skrek också åt honom att han skulle ge dem pengar.
– "Ge mig telefon, ge mig pengar annars skadar jag dig", ska en av dem ha skrikit berättade mannen senare i polisförhör.

Vapen riktades mot honom

Mannen tvingades in i butikens kök. Här fick han att sitta på golvet i ett hörn samtidigt som en av männen riktade ett vapen mot honom. Under tiden plockade de andra rånarna på sig postförsändelser och kontanter.
– Innan de lämnar butiken så säger de till mig att jag inte får resa på mig, om jag gör det så kommer de skjuta mig, har mannen berättat för polisen.

Gärningsmännen var inne i butiken i totalt två och en halv minut, sedan lämnade de platsen i en bil.

Dumpade stöldgodset

En av polisens hundförare hittade snart flyktbilen och såg två personer springa från platsen. Bilen var enligt polisen "full med gods från butiken".

Hundföraren säkrade upp området kring flyktbilen innan han lät hunden söka efter rånarna i området. Spåren ledde tillbaka till bilen – men då var den borta och paketen hade slängts ut på flera platser i terrängen i området.

Bilen kunde dock hittas snart igen och en timme efter rånet hade fyra misstänkta män gripits. En av de gripna hade bilnycklarna till flyktbilen på sig. "Ett mycket bra arbete av alla inblandade", avslutade en polis sitt insats-pm.

En av fyra åtalas

Nu har kammaråklagare Hedvig Lundblad lämnat in en stämningsansökan rörande rån, alternativt medhjälp till rån. Men det är bara en person, en kille i övre tonåren, som står åtalad:
– Vi vet att det var fyra personer som var inne i den här butiken och genomförde rånet och sedan greps också fyra personer i direkt anslutning till det. Den som nu åtalas är en av dem. Men vad gäller de övriga tre så satt de anhållna en kort tid men släpptes sedan. De är helt avskrivna från det här nu, de är alltså inte misstänkta för det här brottet längre, säger Lundblad och fortsätter.
– Anledningen till att bara en person åtalas är för att vi bara har, enligt min uppfattning, kunnat binda en person, till det här rånet. 

11 000 i kontanter

Enligt stämningsansökan ska rånarna ha fått med sig postpaket, tobak och cirka 11 000 kronor i kontanter, samt den butiksanställdes mobiltelefon.

I stämningsansökan står det att mannen som åtalas "var den person som tillhandahöll och körde bilen som användes vid rånet, bland annat för att transportera det stulna godset".
– Han förnekar brott. Han menar att han inte är inblandad, säger Hedvig Lundblad.

"Indicier"

Den misstänkta själv har i förhör sagt att han stod med några vänner på en gata när en polis på motorcykel kom fram till honom. Vännerna fick visa sina id-kort och togs med på förhör.
– Jag har inte gjort något, sa han i det första förhöret.

Vad binder honom till brottet?
– Jag kan inte gå in på detaljer. Det är flera indicier som gör det säger Hedvig Lundblad och berättar att hon kommer att lägga fram det under den kommande rättegången.

Har man hittat vapnet?
– Vapnet har inte återfunnits. Mannen som arbetar i butiken uppfattade det som ett riktigt vapen men det gå inte att veta med säkerhet att det var det och då går det inte heller att veta om det var laddat.

"Orolig att de ska komma tillbaka

Den butiksanställde berättar i polisförhör om hur rånet påverkat honom:
– Fortfarande när jag går på gatan så tittar jag mig över axeln och är orolig att de ska komma tillbaka, har han sagt till polisen.

Rättegången startar inom kort.

Mest läst