Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1915045167_1916966_1024 x 683 standard_2046775

Brottsmisstänkt GU-chef befordras

Christina Thomsen Thörnqvist som utreds av JK för att ha efterforskat källor har nu befordrats till professor av rektorn Pam Fredman.

Som GP tidigare berättat utreds Christina Thomsen Thörnqvist, prefekt vid humanistiska fakulteten vid Göteborgs Universitet, av JK för misstänkt brott mot grundlagen.

Vid måndagens sammanträde beslutade Pam Fredman, rektor vid Göteborgs Universitet, att befordra henne till professor i latin.

- Det här handlar om en bedömning av hennes kompetens vetenskapligt. Hon får väldigt goda vitsord och därför har vi fattat beslut att hon blir befordrad till professor.

Hur ser du på att samtidigt är hon föremål för utredning av JK?

- Att hon befordras till professor är ett helt annat ärende som påbörjades för länge sedan och som handlar om hennes vetenskapliga kompetens som inte alls är ifrågasatt, tvärtom.

Har du förståelse för att det kan väcka reaktioner?

- Ja, det är klart att det kan finnas de som har en uppfattning, men det här ett helt annat ärende. Det är viktigt att skilja på det.

Bakgrunden till JK:s utredning är en anmälan från Academic rights watch efter en artikel på gp.se. Den handlade om hur Christina Thomsen Thörnqvist försökt få en kollega att förmå sina medarbetare att ta bort kritiska inlägg från Facebook. Därefter försökte Thomsen Thörnqvist efterforska vem som lämnat uppgifter till gp.se.

Så här skrev hon i ett mejl till kollegan samma dag GP sökte henne:

"Hur i all världen har ett internt mail av nedanstående art kunnat nå G-P? /.../Hur har den konversationen kunnat nå någon annan än dig? Du var enda mottagare av nedanstående mail."

"På grund av de uppgifter som lämnats finns anledning att anta att brott mot efterforskningsförbudet har begåtts. Förundersökning ska därför inledas.", skriver JK i sitt beslut.

Förundersökningen leds av Internationella åklagarekammaren i Göteborg.

Mest läst