webb.jpg, Stefan Berg, 2014-01-28Från vänster: Clara Wickberg, John Thunberg, Sara Ottosson-Högberg, Jacob Söderberg och Ronny Åkesson.
webb.jpg, Stefan Berg, 2014-01-28Från vänster: Clara Wickberg, John Thunberg, Sara Ottosson-Högberg, Jacob Söderberg och Ronny Åkesson.

Brist på sjuksköterskor ger topplöner

ANNONS
|

GP berättade förra året om att Zest Care lovade branschens högsta löner i annonser när man sökte sjuksköterskor till Skåne, Blekinge, Småland och Halland. Ett koncept som företaget fortsätter med även i år. Outi Luiro är vd på Zest Care.

–I år kommer vi att satsa ännu mer på att rekrytera pensionerade sjuksköterskor. De tar främst jobb inom kommunens verksamheter till exempel äldreomsorg och hemsjukvård, säger hon.

Även i år erbjuds pensionerade sjuksköterskor som kan tänka sig att jobba i juni, juli och augusti 50000 kronor i månadslön. Och det är många som nappar enligt Outi Luiro.

–De flesta som jobbar hos oss är nypensionerade, men vi har ett par också som är 72 år. De har stor erfarenhet och brinner för sitt yrke. Att vi kan erbjuda dem så hög månadslön beror på att arbetsgivaravgiften för den här gruppen bara är tio procent.

ANNONS

Zest Cares uppdragsgivare är i första hand kommunerna. I år kommer bemanningsföretaget också att satsa på landstingen som i vissa fall är desperata.

–Det behövs alltid sjuksköterskor, särkilt under sommarmånaderna. Men här försöker vi få in yngre sjuksköterskor eftersom det kan handla om tyngre jobb inom till exempel akutsjukvård, säger Outi Luiro.

Vad får de yngre sjuksköterskorna i månadslön?

–Ja, det blir bättre än vad landstingen erbjuder. Vi har individuell lönesättning, men jag tippar på att lönen hamnar på 33 000 kronor och uppåt.

Förra året rekryterade Zest Care 150 sjuksköterskor.

Outi Luiro ­säger att det bara finns ett konkurrensmedel för att locka sjuksköterskor till svenska vården – pengar.

–Annars sticker de till Norge och Danmark för att jobba, säger hon.

Uppdragsgivare som anlitar Zest Cares sjuksköterskor betalar 450 kronor i timmen och uppåt för tjänsten. Juli kostar mest. Men det är inte alltid lätt att vara en bemanningssjuksköterska.

–Det händer varje år att kommuner anlitar oss och säger att man har en grundbemanning, men när vår sjuksköterska kommer är hon den enda personen i tjänst på flera vårdtagare. Då kan kommunen ha dragit in en tjänst utan att meddela oss. De tror att man kan spara pengar på det sättet.

ANNONS

Även för andra bemanningsföretag inom vårdsektorn är högre löner en viktig del i rekryteringen.

Dedicare är Nordens största bemanningsföretag inom vårdsektorn. Företaget har just nu cirka 8000 sjuksköterskor i sin databas.

Genomsnittslönen för en sjuksköterska ligger mellan 31 000 och 33 000, nyutexaminerade sjuksköterskor får 25 000 kronor. Precis som många andra arbetsgivare erbjuds också en sommarbonus, i år ligger den på 7 500 kronor.

Malin Lindley-Nord är vd på Dedicare Nurse.

–Som sjuksköterska i ett bemanningsföretag har du ett helt annat uppdrag. Du lever med ett annat krav på flexibilitet än om du har en fast anställning och det ska synas i lönekuverten, säger hon. Samtidigt har du en större frihet och du får möjlighet att till en annan karriärutveckling genom att få jobba hos flera olika arbetsgivare, säger hon.

Bland Dedicares kunder finns alla landsting och regioner, ett 100-tal kommuner och både större och mindre privata vårdgivare.

–Vi får väldigt många förfrågningar från hela landet. Det råder ju en generell brist på sjuksköterskor och det märks. Störst problem är det i storstadsregionerna, i småstäder är nog anställda mindre benägna att flytta på sig, säger hon.

ANNONS