Branden rasade i Majorna under natten mot lördagen den 20 januari.
Branden rasade i Majorna under natten mot lördagen den 20 januari. Bild: Privat

Brandmannen hyllar allmänheten efter branden

Under natten mot lördagen den 20 januari började ett landshövdingehus i Majorna att brinna. Nu hyllar brandmannen Fredrik Laanemets allmänhetens insats under branden.
– De erbjöd fika, kaffe och en klapp på axeln. Det är den typen av medmänsklighet som gör att man orkar det lilla extra, säger Fredrik Laanemets.

ANNONS
|

Det första larmet om branden kom till polisen klockan 03.59. Branden ska ha startat i ett soprum men spred sig sedan snabbt mellan våningsplanen i lägenhetshuset i Majorna. De boende fick evakueras och det var först vid 17-tiden på lördagen som räddningstjänsten i Storgöteborg hade möjlighet att lämna det eldhärjade landshövdingehuset.

LÄS MER: Boende evakuerade efter storbrand

En av brandmännen som fanns på plats under dagen var Fredrik Laanemets. Han och hans kollegor anlände till platsen strax efter åtta.

– Jag skulle precis gå på mitt dygnspass när vi blev kommenderade att åka och lösa av personalen på plats. När vi kom fram hade det mest akuta skedet lagt sig, så det handlade egentligen mest om att kontrollera en brand i konstruktionen, berättar Fredrik Laanemets.

ANNONS

"Fika, kaffe och en klapp på axeln"

Fredriks jobb för dagen var att köra brandbilen.

– Min uppgift var att köra bilen, och det innebär också att jag springer mycket fram och tillbaka med verktyg. Jag rör mig mycket in och ut ur byggnaden men också nära avspärrningarna, helt enkelt för att vi ska kunna arbeta tryggt och säkert, säger Fredrik Laanemets.

Det var just när han stod vid avspärrningarna som några åskådare ur allmänheten började närma sig honom.

– Det var så väldigt fint. Folk kom fram och erbjöd fika, kaffe och helt enkelt en klapp på axeln. Det räcker så långt. Det kom även fram ett par stycken och frågade om de som blivit evakuerade ville ha något att äta eller någonstans att vila ut. Det är den typen av medmänsklighet som gör att man orkar det lilla extra.

Fredrik blev så rörd av det hela att han skrev ett inlägg på räddningstjänstens Facebooksida som fått många reaktioner i sociala medier.

"De flesta är goda krafter"

Fredrik har jobbat som brandman sedan 2006 och är alltså inne på sitt tolfte år i tjänst. Under den tiden har han märkt av en attitydförändring gentemot blåljuspersonal.

– Vi brukar kunna få mycket beröm när vi är ute men jag ska inte skönmåla något. Det sker också stenkastning och det är väl den största skillnaden nu. När man får ett larm så är man medveten om att det kan förekomma våld och det tänket hade man inte riktigt förut. Så när man ser den här typen av medmänsklighet så tyckte jag att det var viktigt att berätta om den. De flesta är helt enkelt goda krafter, berättar Fredrik Laanemets.

ANNONS

Men han tycker också att det är viktigt att lyssna på de som är arga.

– Vi får inte blunda för de som tycker så. Vi måste jobba med oss själva och vilja fortsätta förbättra oss, och då tror jag att det är viktigt att kommunicera även det positiva med vårt jobb. Jag tycker att det är jätteviktigt att belysa även detta, säger Fredrik Laanemets.

Många kanske skulle säga att du har ett väldigt svårt jobb. Vad är det som driver dig?

– Spänningen. Den ena dagen är inte den andra lik. Sedan är det så viktigt att hjälpa till och att man kanske kan göra skillnad för en människa som sitter instängd i en bil eller är fast i ett brinnande hus. Man får helt enkelt göra skillnad.

LÄS MER: Boende evakuerades till uppsamlingsplats

ANNONS