FOTO: Lasse Edwartz/Privat
FOTO: Lasse Edwartz/Privat

Brandmannen efter kollegans död: "Det är aldrig okej"

"Det är aldrig okej att du skulle dö på en olycksplats, dit du kallats för att hjälpa andra." Anders Ternevi, brandman på Gårda i Göteborg, möter trafikolyckor nästan varje dag i jobbet. Läs hans egna ord efter att hans kollega dött - och förklara skälet till varför de jobbar som de gör vid trafikolyckorna.

ANNONS
|

Brandmannen Anders Ternevi från Göteborgbrukar inte vara så aktiv på sociala medier, berättar han, men dagen efter kollegan i Munkedal döttsatte han sig och skrev ett inlägg på Facebook.

– Det bara kom. Jag kan ändå sätta mig in i deras situation, säger Anders, som varit jobbat inom räddningstjänsten sedan 2002, först inom ambulansen, och sedan tio år som brandman.

LÄS MER: Brandman påkörd på E6 - dog av skadorna

Han poängterar att den stora merparten visar hänsyn för honom och hans kollegor.

– Men det finns en liten smula som inte riktigt respekterar vad vi gör, och klimatet har blivit hetare vid olycksplatser. Folk är mer stressade generellt. Senast idag hörde jag om folk som försökt tränga sig förbi vid olycksplatser, säger han.

ANNONS

– Jag hoppas väl att kanske någon av den smulan ska känna lite empati när de får veta hur vi arbetar på olycksplatser, varför vi gör som vi gör. Och kanske att de som fastnat i en kö kan tänka att det var otur att manblev sen, men att det ärännu värre för den som olyckan drabbade.

LÄS HELA ANDERS INLÄGG HÄR:

"Jag blir ledsen, besviken, arg, fundersam, nyfiken, förbannad och igen ledsen...

Hur kan det få hända, igen...?!

Du kollega på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän,som jag aldrig träffat. Jag vet inte vad du hette, hur du såg ut, hur du var som person eller hur du levde ditt liv. Ändå så känner jag för dig. Det är aldrig okej att du skulle dö på en olycksplats, dit du kallats för att hjälpa andra.

Jag beklagar verkligen att detta hände dig och dina nära ochkära. R.I.P

Mina tankar är självklart de samma när jag tänker på kollegorna i RäddningstjänstenSydväst och Attunda som tidigare i år också omkommit vid trafikolyckor.

Jag jobbar som brandman på Gårda brandstation. Jag har vid flera tillfällen varit på trafikolyckor där jag av olika anledningar känt mig hotad av stressade bilister. Vissa kör fort förbi, vissa vinglar fram för att dom har fullt upp med att filma när dom passerar, jag har blivit utskälld för att vi stängt av för mycket av vägen när vi arbetaroch så vidare...Varför är det så? Varför pratar jag och mina kollegor om detta som en vardaglig upplevelse?! Tycker Du att det är något jag och vi brandmän skall acceptera? Att "vi får väl lite grann skylla oss själva om vi jobbar på vägarna". Eller är det bara något så enkelt som okunskap. För jag vill inte tro på "det stora Jaget" eller bristande empati bland många med körkort.

ANNONS

Om det beror på okunskap så tänkte jag snabbt berätta hur vi tänker och arbetar på trafikolyckor.

I Göteborg åker vi Stort larm på trafikolyckor. Det innebär en släckbil plusen tankbil. Ett befäl och sex brandmän, där alla har en bestämd uppgift.

Våran högsta prioritet är alltid att rädda liv. Därför är det vårt första fokus. Som tur är så är de flesta olyckorna vi åker på av mindre karaktär och inblandade personer mår efter omständigheterna ganska bra. Vid dessa olyckor skiftar vårt fokus till att så fort som möjligt få bort bilarna från vägen så att trafiken kan flyta på så bra som det från början är tänkt. Vi sopar/städar även av vägbanan från skräp och vätskor som till exempelolja innan vi släpper på trafiken igen. Detta för att du skall slippa skador på din bil eller än värre krocka på grund avhal vägbana. Där hjälper vi faktiskt även dig, inte bara den direkt inblandade i olyckan. Att göra detta utan att det påverkar trafiken med köer som resultat är svårt att ändra på.

Om det är en allvarligare olycka så kommer vi att stänga av vägen. Ja, detta inkräktar på ditt privatliv, men vi gör det för att hjälpa en annan människa och skapa en för oss acceptabel tillfällig arbetsplats. Kanske att vi just den gången förändrar utgången för den skadade personen. Kan det inte då vara okej att bli lite sen? Är det du skall göra lika livsavgörande?

ANNONS

Vilken olycka vi än åker på så försöker vi alltid påverka trafiken så kort tid som möjligt. Detta för att du som bilist skall påverkas så lite som möjligt. Vi vet att du har bråttom...

Jag hoppas du nu fått en liten inblick och kanske lite större förståelse för hur vi jobbar och tänker vid trafikolyckor. Vi är inte där för att "jävlas" med dig.

Skall vi inte från och med nu, vissa större respekt till de som jobbar på vägarna.

Gula och blåa blinkade ljus på vägen är en varning på att något har hänt eller arbeta pågår. Sänk då farten. Rött fast eller blinkade ljus betyder stopp(Ja, det gäller även dig)!

Tack för att du läste.

//Anders"

ANNONS