Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Brand på Astra Zeneca i Mölndal

En stor insats inleddes till följd av rökutveckling på Astra Zeneca i Mölndal vid lunchtid på fredagen. Räddningstjänsten trodde initialt att det rörde sig om ett kemikalieutsläpp, men det rörde sig i slutändan om en brand.

SOS Alarm larmades klockan 11:20 om en brand på Astra Zeneca i Mölndal. Initialt gjordes emellertid bedömningen att det inte rörde sig om en brand, utan ett eventuellt utsläpp.

– Det brinner inte, vi har någon form av rökutveckling. Det är troligtvis någon form av kemikalier som läcker. Vi är på plats och håller på att bygga upp en insats, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

"Byggnaden och riskområdet har evakuerats"

Anställda evakuerades medan räddningstjänsten genomförde sina undersökningar. Astra Zenecas anläggning i Göteborg är ett av tre strategiska forsknings- och utvecklingscentrum inom det brittiskt-svenska multinationella läkemedelsbolaget. Ungefär 2 500 medarbetare jobbar på anläggningen i Mölndal.

– Exakt hur stor evakueringen är vet jag inte, men den byggnaden och riskområdet runt om den har evakuerats enligt rapporterna jag fått, sa Bosse Andersson, stabschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

GP:s reporter på plats beskrev insatsen som omfattande.

– Det är elva olika typer av brandbilar eller andra av räddningstjänstens fordon här. Utöver det två eller tre polisbilar och två eller tre ambulanser, sa GP:s reporter Anders Abrahamsson.

"Brand i en kompressor"

Strax innan klockan 12:30, en dryg timme efter larmet kommit in, visade det sig dock inte alls röra sig om ett kemikalieutsläpp. Istället var det, precis som larmet beskrivits från början, frågan om en brand.

– Det var inte ett kemikalieutsläpp utan en brand i en kompressor. Det vi gör nu är att vädra ut lokalen. Parallellt så avvecklar vi vår insats, säger Håkan, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Är byggnaden fortfarande avspärrad och utrymd?

– Ja.

Företagets presstalesperson förtydligar:

– Det här handlade om en ren motorbrand. Det är inget läckage av kemikalier och ingen fara för personskada, säger Lotta Sjösten, Media Relations Manager på AstraZeneca AB.

Vid 13-tiden bekräftade både räddningstjänst och polis att man lämnat platsen och att avspärrningarna avvecklats.

Mest läst