Brand i äldreboende på Hisingen

ANNONS
|

Branden utbröt på äldreboendet på Svartedalsgatan i Göteborg vid lunchtid på söndagen.

Fyra äldre personer fick föras till sjukhus. När räddningstjänsten kom fram slog lågor ut från fönstren på nedre våningen.

Räddningstjänsten släckte branden. Enligt polisen är den troliga brandorsaken ett kvarglömt ljus i en av lägenheterna.

Mats Karlsson, ansvarig räddningsledare på plats vid Svartedalens äldreboende berättade för GP:

– Det har varit en dramatisk insats. 20 personer har evakuerats boendet. Man har fått använda stegbilar för att få ut de boende och personerna har fått använda andningsmasker.

Ett 30-tal personer från räddningstjänsten var vid brandplatsen och genomsökte byggnaden för att undersöka rökspridningen.

ANNONS

– Det är en kraftig rökspridning och de flesta som bor där ska vara evakuerade, sa Bosse Andersson stabschef på Räddningstjänsten.

Räddningstjänsten skulle även ta sig in i äldreboendet för att hämta medicier med mera.

Boendet har ett 20-tal lägenheter. Här bor äldre som har hemtjänst.

På söndagseftermiddagen hade de boende samlats i en intilligande lokal. De kommer inte kunna återvända till sina lägenheter utan kommer att erbjudas ersättningsboende av stadsdelsnämnden

Enligt Christer Fuxborg, pressinformatör vid polisen region Väst, har de drabbade som först kom till sjukhus andats in rök, men troligen inte var allvarligt skadade.

Sent på söndagseftermiddagen meddelade Monica Sörensson, äldreomsorgschef SDF Västra Hisingen, i ett pressmeddelande att evakueringsboende ordnas.

En krisstödsgrupp var då på plats och många ville ha deras hjälp.

Fastigheten beskrivs som ett hyreshus med lägenheter som hyrs av privatpersoner.

Totalt bor 21 personer i det branddrabbade huset.

Ingen kan bo i huset under natten till måndagen och några av hyresgästerna har följt med anhöriga hem och kommer att bo hos dem.

– Västra Hisingens Stadsdelsförvaltning erbjuder en handfull personer att tillbringa natten på Svartedalens äldreboende, som ligger precis här intill. Resterande tiotal personer erbjuds boende på hotell. Vi kommer bemanna hotellet med vår hemtjänstpersonal, säger Monica Sörensson.

ANNONS

Stadsdelsförvaltningens krisledning är aktiverad och krisstödsgruppen finns på plats på ett näraliggande mindre äldreboende på Svartedalsgatan 13, för att ge samtalsstöd till de drabbade.

– Det är många som har behov av att prata om det som har hänt, säger Monica Sörensson.

Under måndagen fattas beslut om hur fortsatt evakueringsboende ska lösas.

ANNONS