Bra kondition minskar risk för depression

ANNONS
|

- Det verkar som om hjärnan blir mer motståndskraftig om man har bra kondition redan som tonåring, säger Maria Åberg vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Hon är en av forskarna bakom den nya svenska jättestudien. Resultaten i undersökningen baserar sig på de svenska värnpliktsundersökningarna. Materialet omfattar över 1,1 miljoner psykiskt friska svenska män som konditionstestats under mönstringen mellan 1950 och 1987. I undersökningen jämfördes resultaten av konditionstesterna med uppgifter om sjukdomar och sjukhusvård i flera nationella sjukdomsregister.

Resultatet var entydigt - killarna med sämst kondition hade störst risk att råka ut för svår depression senare i livet. Risken var fördubblad jämfört med dem som hade bäst resultat på konditionstesterna. Däremot fanns ingen skyddsfaktor för muskelbyggare. Många tidigare studier har visat på liknande samband bland vuxna- att brist på fysisk aktivitet ökar risken för depression. Men den nya studien är den första och största i sitt slag som bygger på objektiva mätdata av fysisk kondition i form av arbets-ekg på unga människor.

ANNONS

- Det är anmärkningsvärt att den kondition man hade som tonåring tycks spela så stor roll ända in i vuxenlivet, säger forskaren Maria Åberg, huvudförfattare till studien som nu publiceras i British Journal of Psychiatry.

Orsaken till detta vet man inte, men en förklaring kan vara att som man rör sig som tonåring, så rör man sig hela livet. En annan kan vara att fysisk aktivitet där hjärtat får jobba är särskilt viktigt under ungdomsåren. Då är hjärnan inne i en aktiv utvecklingsfas, känslor och sociala förmågor mognar. Att det finns en stark koppling mellan hjärta och hjärna har visats i många studier, inte minst i djurstudier från Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

- Från djurstudier vet vi vad som händer i hjärnan när hjärtat får jobba ordentligt, säger Maria Åberg. Bland annat utsöndras tillväxtfaktorer som ökar syresättningen, bidrar till nybildningen av stamceller och kopplingsstationerna mellan nervcellerna blir fler. Biokemin påverkas också positivt.

Det troliga är att effekten av fysisk aktivitet är liknande också på människans hjärna, menar Maria Åberg.

Sambandet, dålig kondition och ökad risk för depression, stod sig också när forskarna gjorde separata analyser för att vrida och vända på orsakssambandet. Även när man tog hänsyn till att tidiga tecken på depression skulle kunna ge utslag i sämre kondition stod sig resultat. Den ökade risken för depression sågs ända upp till 40 år efter mönstringen.

ANNONS

Inte heller fann man att miljöfaktorer eller ärftliga faktorer spelade roll för resultatet. Detta gjorde man genom att granska data för de 380 000 bröder som ingick i studien.

Maria Åberg menar att studiens resultat är ett starkt argument för en ökad satsning på fysisk aktivitet för barn och unga.

- Det tycks ju finnas någon slags preventiv faktor för depression hos den som har bra kondition i tonåren. Det ser ut som om hjärnan blir mer motståndskraftig, säger hon.

Om sambandet också gäller för andra sjukdomar som drabbar hjärnan vet man ännu inte. Men gruppen vid Sahlgrenska Akademin går nu vidare och tittar på detta. Ett första sådant arbete kommer troligen att publiceras senare i höst.

ANNONS