Den rödgröna oppositionen är orolig för konsekvenserna av de nedskärningar som nu ska göras i stadsdelen.
Den rödgröna oppositionen är orolig för konsekvenserna av de nedskärningar som nu ska göras i stadsdelen. Bild: Kent Hallgren

Bråk om nedskärningar i Majorna-Linné

De rödgröna partierna i Majorna-Linné vill skjuta på budgethanteringen till februari.
– Det känns som de vill sabotera arbetet, säger Lena Olinder (M).

ANNONS

Budgeten för 2019 antogs av den gamla stadsdelsnämnden i december. Under tisdagen ska den nya nämnden som tillträdde vid årsskiftet fastställa budgeten och de neddragningar som krävs för att få ekonomin i balans.

Eftersom den ekonomiska ramen är mindre än tidigare har alla verksamheter i stadsdelen fått ta fram förslag på neddragningar med fyra procent, förutom individ och familjeomsorg där nedskärningarna stannar på två procent.

Vill ha en återremiss

I ett gemensamt yrkande skriver V, MP och S att neddragningarna drabbar "ett stort antal brukare och medarbetare negativt både avseende kvalitet och arbetsmiljö".

Normalt ska budgeten fastställas senast i januari. Trots det begär de rödgröna en återremiss och skjuta på det till nästa möte.

ANNONS

– Vi har sett att den fackliga samverkan kring nedskärningsförslagen inte gått till på det sätt som den ska och vi har ett nytt nämndmöte redan om två veckor, säger Jennifer Merelaid Hankins (V).

Hela processen förhalas

Lena Olinder (M), är ny ordförande Majorna-Linné.

– Det känns som de (rödgröna) bara vill bråka. Budgeten är ju tagen och den är samverkad med facken.

Vad blir konsekvenserna om ni inte kan fastställa budgeten nu?

– Man förhalar hela processen. Det är jättesvårt att planera verksamheten utan en budget. Det känns inte som att de har stadsdelens bästa för ögonen.

De rödgröna har fem ledamöter i nämnden. Om de får stöd av antingen D eller SD så kommer deras yrkande att gå igenom.

Flera saker som oroar

Yvonne Lundberg (D) säger att de två D-ledamöterna ännu inte bestämt hur de kommer att rösta.

– Men vi kan konstatera att Alliansens budget inte går ihop med verkligheten.

Hur menar du?

– Utifrån måldokumentet har man gjort vissa prioriteringar i texten, men de stämmer inte överens med siffrorna i budgeten.

Jennifer Merelaid Hankins säger att det är flera saker i neddragningarna som oroar, men eftersom man satt igång en dialog kring det vill hon inte lyfta fram något speciellt exempel i nuläget.

ANNONS

Även SDN-ordföranden Lena Olinder (M) inser att neddragningarna kommer att få konsekvenser.

– Alla nedskärningar är negativa jämfört med dagsläget. Men vi har fått en budget från kommunfullmäktige och kan inte överskrida den.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS