Grannens lägenhet var totalförstörd, sedan 51-åringen hällt in bensin genom brevlådan och tänt på.
Grannens lägenhet var totalförstörd, sedan 51-åringen hällt in bensin genom brevlådan och tänt på.

Bränder mot Familjebostäder - döms till sluten vård

Den 51-årige man som anklagats för att ha anlagt bränder hos anställda på Familjebostäder, och ytterligare några personer, kommer att dömas till sluten rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

ANNONS
|

Formellt sett återstår den skriftliga tingsrättsdomen. I och med gårdagens utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd är dock strafformen i princip fastställd.

- Baserat på detta senaste yttrande, så råder det ju ett fängelseförbud för den här personen. Mer kan jag inte säga. Jag räknar med att domen officiellt avkunnas inom ett par veckor, säger rådman Patrik Claesson.

Mannen anses ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid såväl brottstillfället som vid den senare undersökningstillfället.

Att Socialstyrelsens experter skulle bedöma 51-åringens tillstånd var ett önskemål från vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell. Det var emellertid samtidigt också något som den misstänkte själv ville.

ANNONS

- Det var jag som skickade in ansökan, men båda parter var överens, förklarar åklagaren.

Mannen stod åtalad för fyra grova mordbränder, mordbrand av normalgraden vid tre tillfällen samt tre fall av grov skadegörelse.

Innan förhandlingen inleddes påstods 51-åringen vara såpass instabil att han inte närvarade i rättssalen. Förhör genomfördes istället på videolänk från häktet.

- Vi tyckte kort och gott att det var den bästa lösningen, konstaterade då både Per-Erik Rinsell och advokaten Cecilia Kongbäck.

Övertygande bevisning har förelegat i målet, inte minst eftersom mannen erkänt merparten av brotten.

Återstår gör egentligen bara de slutliga rubriceringarna och utmätningen av skadestånden till de drabbade.

Det var morgonen den 9 juni som 51-åringen tände på hemma hos Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann, en av företagets områdeschefer och en lokal förvaltare.

Dessutom hällde han in bensin hos en medarbetare vid störningsjouren, en kvinnlig granne och en bekant till henne.

Den sjunde eldhärjade platsen var stadsdelskontoret på Nymilsgatan.

ANNONS