Brända bilar vid flera rån

ANNONS
|

Vid ett flertal tillfällen har andra stort organiserade rån skett.

1 september 2007

Skottlossning bröt ut efter ett värdetransportrån i Märsta utanför Stockholm. Värdetransportbolaget G4S:s värdebil sprängdes utanför Arlanda. Gärningsmännen var beväpnade med automatvapen och sköt mot polisen. Fler utbrända bilar hittades, en i Sigtuna och en i Knivsta, med anknytning till rånet.

Augusti 2007

Rånare slog till mot en värdetransport i Alby söder om Stockholm. Rånarna sprängde bilen, från Loomis. Flera personer deltog i rånet. Polisen hittade efteråt två brinnande bilar på Albyvägen längs den förmodade flyktvägen. Senare hittades också en brinnande lastbil vid Skyttebrink.

7 mars 2006

ANNONS

Ett antal personer kör genom ett metallstaket på Landvetter flygplats och hotar Securitasvakter med automatvapen. En penningleverans från London rånas och bytet blir 7,8 miljoner kronor. En väska på flygplatsen tros innehålla en bomb. Sex män döms senare till sju års fängelse för grovt rån och flygplatssabotage.

25 augusti 2005

Rånare får med sig 26 miljoner kronor i ett rån mot en värdedepå i Akalla i norra Stockholm. Maskerade män använder hjullastare, sprängmedel och automatvapen. Tre döms senare för medhjälp, åklagare tror att ett tiotal har varit inblandade.

29 augusti 2005

Ett spektakulärt rån mot en värdetransport i Hallunda beskrivs med termer som "militär precision". Rånet styrs från en sambandscentral, ett tiotal brinnande bilar hindrar polisen och bombattrapper försenar insatsen.

3 november 2005

Två rånare prejar en Securitasbil vid Stora Höga och spränger den med en kraftig laddning. Bytet blir 5,6 miljoner kronor och två väktare skadas av splitter.

5 april 2004

Vid ett rån mot Norsk kontantservice i Stavanger avlossas skott mot poliser, en dödas. Tre bilar sticks i brand. En lastbil brinner utanför polishuset i Stavanger. Rånbytet blir det största i Norge dittills. Tolv personer döms senare för delaktighet i rånet, en av dem från Göteborg.

ANNONS

Aktionen var mycket väl planerad och under rättegången framkom att rånarna själva hade en budget för planering, inköp och genomförande på 500 000 kronor.

Under angreppet mot Nokas avlossades över 100 skott. Arne Klungland, 53, polisens operative insatschef, träffades och avled. Dessutom togs en av hans kolleger under en kort tid som gisslan.

12 juli 2002

Rånare forcerar ett stängsel på Arlanda flygplats och tar sig in på plattan, slår till mot ett flygplan med värdelast och flyr området. 44 miljoner försvinner på ett par minuter. Ingen person har dömts för Arlanda-rånet.

29 december 1992

Den så kallade militärligan attackerar två banker och ett postkontor i Ullared. Tre män rånar medan en fjärde man håller vakt med ett automatvapen från en taklucka. Ligan på åtta män namnges efter en serie rån med militärisk precision. De grips och döms för ett antal rån.

ANNONS