Bostadsfrossan har inte nått Västsverige

De orosmoln som har börjat hopa sig på bostadsmarknaden är främst ett Stockholmsfenomen. Efterfrågan på bostäder är fortfarande hög i Göteborg och de västsvenska företagen ser ljust på framtiden.

ANNONS
|

– Samtliga indikatorer går uppåt jämfört med augusti och konjunkturen fortsätter att vara glödhet i Västsverige, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Varje månad presenterar Västsvenska Handelskammaren sin konjunkturindikator som tar tempen på regionens näringsliv.

Indikatorn baseras på bland annat antalet jobb, varsel och konkurser samt nivån på konsumtion och export. Dessutom intervjuas 400 bolag om deras framtidsutsikter.

Den sammanlagda bilden som framgår för september är att framgångssagan i Väst fortsätter.

– Västsverige har en god tillväxt jämfört med riket och sysselsättningen är rekordhög. För de person som har en gymnasieutbildning i Västsverige, och som vill arbeta, är arbetslösheten i dag nära noll, säger han.

ANNONS

Fortfarande kompetensproblem

Samtidigt växer det problem som under lång tid saktat ner tillväxten.

– Det är för tillfället en enorm brist på kompetens i vår region. Det är en generell brist på arbetskraft i de flesta branscher, inte minst på bygg- och anläggningssidan.

Samtidigt är det inte bara näringslivet som präglas av en brist. Även Göteborgs stad har stora rekryteringsproblem.

– Det saknas just många handläggare inom förvaltningarna. De innebär att de företag som saknar bygglov får inte sina ansökningar behandlade då det helt enkelt saknas personal.

Förutom lastbilstillverkaren Volvo, som är Sveriges största bolag, är det en rad bolag och sektorer som håller uppe produktionstakten.

– Exempelvis konsumtionsbranschen, kemiindustrin, den maritima sektorn och life science-branschen går väldigt bra för tillfället.

Bostadsmarknaden svajar– men inte i Väst

I måndagskväll vinstvarnade Oscar Properties, som främst utvecklar dyrare bostäder i Stockholm.

Under torsdagen följde byggbolaget JM upp med en svag kvartalsrapport. För JM blev antalet sålda nybyggda bostäder 30 procent lägre än förväntat.

Samtidigt är det främst Stockholm som spökar och tvärtom ser JM en stabil marknad i övriga Sverige.

Enligt Johan Trouvé finns det ingen anledning att dra för stora växlar på de skakningar som bostadsmarknaden i Stockholm har uppvisat.

– Vi har en helt annan situation i Göteborg. Den enorma prisökning som vi har sett i Stockholm under flera år har vi inte sett på samma sätt här. I Göteborg finns det en större brist på bostäder än i Stockholm.

ANNONS
ANNONS