Kommunalrådet Marina Johansson (S) är självkritisk till hur kommunen lyckats komma till rätta med hemlösheten.
Kommunalrådet Marina Johansson (S) är självkritisk till hur kommunen lyckats komma till rätta med hemlösheten. Bild: Elisabeth Alvenby

"Bostadsbristen är grundproblemet"

Marina Johansson (S) kan inte ge några direkta råd till familjen, men säger att det är uppenbart att kommunen inte gjort tillräckligt i bostadsfrågan.
– Hemlöshet drabbar i dag även dem utan sociala problem.

ANNONS
|

Frågan om bristen på bostäder och hemlöshet har dryftats under flera år i Göteborg och då särskilt det faktum att familjer med barn drabbas. Antal barn som saknar bostad ökar och enligt den senaste rapporten handlar det om runt 680 barn bara i Göteborg.

Marina Johansson, kommunalråd (S) med ansvar för sociala frågor, säger att kommunen gjort en hel del, men att det uppenbarligen inte är tillräckligt.

– Det är en problematisk utveckling. Bostadsbristen är jättesvår för många grupper och i dag behöver du inte ha sociala problem för att hamna i hemlöshet.

Läs mer: Hemlöshet sätter stopp för deras väg in i samhället

ANNONS

Däremot finns det uppenbara risker för att hemlöshet kan leda till sociala problem. Och särskilt svårt är läget för barnfamiljer, säger Marina Johansson.

– För den familj GP berättar om här är bostaden kärnfrågan. Vi skulle behöva fler genomgångslägenheter för barnfamiljer som dem. Där skulle de kunna bo några år tills de hittat en bostad och vi kan komma ifrån lösningar med vandrarhem och hotell. Det är inte bra för någon att behöva flacka runt hela tiden och särskilt inte för barnen.

Läs mer: "Som att se ner i en avgrund"

Ökat samarbete

Marina Johansson säger att arbetet med hemlöshet behöver intensifieras och ser ett ökat samarbete med ideella organisationer som en väg att gå. Inte minst för att kunna erbjuda nyanlända mer stöd i mötet med myndigheter.

Vid social resursnämnds senaste sammanträde var bostadsfrågan uppe. Man kommer bland annat att se över möjligheten att omvandla fler tidigare HVB-hem till boenden för kvinnor och barnfamiljer, enligt Marina Johansson. Hon säger också att fastighetskontoret kan behöva ligga på ännu mer för att få fram lägenheter från privata värdar.

Inga konkreta råd

Men inget av allt det hjälper familjen Khazarin Eskafs situation i dag. Marina Johansson har svårt att ge dem något konkret råd. Hon hoppas att de inte ger upp.

ANNONS

– De får vända sig till socialtjänsten igen. Men det blir bara tillfälliga lösningar. Jag förstår att det är svårt att ta jobb om man inte vet var man kommer att bo, men om man har ett arbete är det enklare att få en bostad.

Läs mer: Fler hembesök i utsatta stadsdelar

ANNONS