Bostadsbrist tvingade Maya, 20, att flytta hem

Bostadsbristen i Göteborg är omvittnad och ökänd. Maya Samuelsson, 20, är från Kungsbacka och hyrde en lägenhet i andra hand nära arbetet som undersköterska. När kontraktet plötsligt sades upp ställdes hon inför två val - flytta hem eller acceptera skyhög hyra i annan bostad.

ANNONS
|

Ifjol tog Maya Samuelsson studenten och hon jobbar i dagheltid som barn-specialiserad undersköterska på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på en högspecialiserad avdelning för Cancersjuka barn och ungdomar.Mayahade under gymnasietiden drömt om att bli vuxen på riktigt, att flytta hemifrån och få starta ett eget liv i sin egen lilla lägenhet. Att få tag på en lägenhet skulle snart visa sig snudd på omöjligt trots att ett antal timmar och dagar lades ner på att ringa och mejla till hyresvärdar samt lägga upp "sökes"-annonser pådiverse forum och sajter.

Vid årsskiftetfick hon till sist en lägenhet i Olskroken, "av en slump, jag sökte inte ens",som var på två rum och kök och ca 40 kvadratmeter stor. Hyran var saftig på 8 500 kronor men hon ville hemskt gärna testa lyckan och få bo själv. Lyckan blev dock kort.Imarsfick Mayaett samtalom att andrahandskontraktet hade blivit uppsagt med tre månaders uppsägningstid eftersomhyresvärdens son snart skulle flytta hem till Sverige och hyresvärden behövde därförhatillbaka lägenheten. I slutet på maj tvingadesMaya Samuelssonflytta hem till föräldrarna i Kungsbacka igen.

ANNONS

– Jag ville testa att bo själv för att det kändes som en utmaning och jag ville visa mina föräldrar att jag klarade av att bo ensam.Jag tycker att jag klarade det fint ochlärde migallt från handla till att hantera en budget somstäda, fixa med boendet ochsköta mitt jobb,säger Maya Samuelsson och tillägger:

– Jag har haft lite ångest över att flytta hem igen. Man får lägga ned hela sin själ i att hitta någonting men det går inte att få något eget. Vem vill flytta hem när man väl har flyttat hemifrån.

Efter att Maya Samuelsson fick det tråkiga beskedet från hyresvärden upptogs ettfebrilt sökande för att hitta en ny lägenhet. Jakten på ett nytt hemskulle snart visa sig vara väldigsvår av flera skäl.

Den kommunala bostadskön via Boplatsi Göteborg är, enligt färsk statistik som GP plockat fram, i snitt 5.2 år lång - alltså en omöjlighet för en tjej som är 20 år gammal och som inte kunnat registrera sig i bostadskön förrän den dagen då hon fyllde 17 och inte kunnat börja söka förrän hon fyllt 18.

Maya Samuelsson tvingades därförvända sig till privatpersoner via olika lägenhetsforum menbostäderna hon har erbjuditshar av olika skäl inte passat. Framförallt så har det handlat om att hyran varit för hög -i paritet med de 8 500 kronorna hon betalade i Olskroken eller högre - eller så har det handlat om delade lägenheter. I somliga fall har det rört sig om en omgjord villakällare men just typen som hon sökt, en egen lägenhet som hon ensam skulle kunna bo i, har hon inte fått några erbjudanden om. Desto fler har "förslagen" från män varit.

ANNONS

– Killar har ringt till mig och sagt att de är villiga att skaffa fram en lägenhet som vi hade kunnat bo i ihop. Jag har försökt se det roliga i detmen det lockar inte, även omjag är för trevlig för att bara kunna slänga på luren så jag har fått sitta och lyssna i många samtal, säger Maya Samuelsson.

Om killarnas förslag mest tagits med en klacksparkså har "erbjudandena" från äldre män varit värre.

– Snuskgubbarharställt en massa intima frågor och kommit med förslag. Det har varitriktigt obehagligt, säger hon.

För tillfället har Maya Samuelsson lagt sökandet efter en ny bostad på is och pendlar från Kungsbacka till arbetet på sjukhuseti Göteborg. Även om hon ryktesvägen hade hört talas om bostadsbristen hade hon inte kunnat föreställa sig att det skulle vara så svårt att få tag i en lägenhet och ser sig snarast som lyckligt lottad som trots sin låga ålder fått testa att bo själv om än bara för ett halvår.

– Jag är20 år gammal,född 96 och tog studenten förra året. Det är en väldig bostadsbrist,jag har ju ändå ett väldigt bra jobb. Jag hann ändå lära mig mycket ochhuvudsaken är att jag har en bra referens. Det blir ju inte enklare om man bara har mamma och pappa som referens, säger hon.

ANNONS
ANNONS