Kvinnor som flytt undan våld tvingas bo kvar på kvinnojourernas boenden allt längre tid. Därmed tvingas jourerna också neka nya hjälpsökande.Arkivbild: DRAGO PRVULOVIC. 
Kvinnor som flytt undan våld tvingas bo kvar på kvinnojourernas boenden allt längre tid. Därmed tvingas jourerna också neka nya hjälpsökande.Arkivbild: DRAGO PRVULOVIC. 

Bostadsbrist ger köer till kvinnojourer

ANNONS
|

Kvinnojourförbundet Unizon har tagit fram statistik över vistelsetiden på kvinnojourerna, som nyhetsbyrån TT tagit del av. Den visar att det blir allt svårare för kvinnor att komma vidare från kvinnojouren. Det finns inga bostäder. På fyra år har antalet vistelsedygn ökat med 50 procent – från 40 dygn till 61.

"Vi har kvinnor som bott här i över ett år"

I Göteborg finns flera ideella kvinnojourer. GP har talat med en representant för en av dem, Kvinnojouren i Göteborg med fem platser, och hon ger en ännu dystrare bild än Unizon.

– Vi är ett korttidsboende och vi tycker att två-tre månader är lagom för det stöd vi initialt kan ge. Men vi har kvinnor som bott här i över ett år.

ANNONS

Orsaken är densamma i Göteborg som i övriga Sverige: bostadsbrist.

– När kvinnorna fått det stöd vi kan ge kanske de flyttar hem igen. De kan också hitta ett annat boende med stöd, eller så hamnar de i den kommunala kontraktskön som är en förturskö. Det sades att man skulle få en lägenhet efter tre månader där – men det har aldrig hänt under den tid som jag jobbat med det här, säger hon.

Kommunal kvinnojour

Göteborg har också en kommunal kvinnojour, Kriscentrum för kvinnor. Där finns 12 platser för kvinnor och deras barn. Lena Magnusson är gruppchef och även hon uppger längre vistelsetider än genomsnittet för landet.

– Vi har en maxgräns på fyra månader och väldigt många av de kvinnor som socialtjänsten placerar bor här hela tiden ut. Vi är ett kris- och jourboende, om vi släppte på maxgränsen skulle vi tvingas erbjuda akut krisstöd åt färre kvinnor, säger Lena Magnusson.

Socialtjänstens ansvar

När en kvinna lämnar Kriscentrum har socialtjänsten ansvar för att hjälpa henne till ett boende. Ganska ofta, enligt Lena Magnusson, remitteras hon till den kommunala kontraktskön där olika grupper har förtur.

– Där kan det tyvärr dröja ganska länge innan hon anvisas en bostad, ibland upp till sex månader. Då behövs ett mellanboende som socialtjänsten behöver hitta: kanske en jourlägenhet eller på en annan kvinnojour, även om det kan verka lite absurt.

ANNONS

Enligt Unizon tvingas Sveriges kvinnojourer säga nej till sju av tio kvinnor, eftersom så många platser blir upptagna alltför länge.

– Vi i Göteborg har en databas där vi kan se var det kan finnas plats på andra kvinnojourer, om socialtjänsten behöver placera någon här och vi har fullt. Ytterst är det socialtjänstens ansvar att hitta platser för kvinnorna, ingen får ett nej till hjälp, säger Lena Magnusson.

Fakta: Våld mot kvinnor

Under ett år bor cirka 6500–7000 vuxna och barn på skyddade boenden runtom i landet.

Årligen anmäls runt 21000 misshandelsbrott mot kvinnor i Sverige där gärningspersonen är i nära relation med offret.

Mörkertalet är stort. Cirka 80 procent av alla som utsatts för misshandel i nära relationer anmäler aldrig.

Dödligt våld i nära relationer minskar. Tidigare dödades omkring 17 kvinnor varje år av en närstående, nu ligger siffran på 13.

Källa: Socialstyrelsen, Brå/TT

Fakta: Unizon

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter.

2016 stöttade kvinnojourerna över 36500 individer, främst kvinnor och tjejer.

Totalt uppgick kvinnojourernas stödkontakter till 92000, medan tjej- och ungdomsjourerna hade nära 30000 stödkontakter, framför allt på nätet.

Antalet dygn som kvinnor bor på Unizons skyddade boenden har ökat med 50 procent på fyra år, från 40 dagar 2012 till 61 dagar 2016.

Jourerna tvingades samtidigt neka sju av tio kvinnor som sökte skydd.

Siffrorna baseras på statistik från 113 medlemsjourer.

Källa: Unizon/TT

ANNONS